Spania: A intrat în vigoare legea care prevede dreptul la eutanasie

0
407

Legea ce permite eutanasia a intrat în vigoare, vineri, în Spania, făcând din această ţară una dintre puţinele din lume care permit unui pacient cu o boală incurabilă să moară pentru a-şi pune capăt suferinţei, relatează France Presse.

Acest text „răspunde la o cerinţă socială şi conţine garanţii” ce încadrează eutanasia, a subliniat, joi, într-un comunicat Ministerul Sănătăţii, care a făcut o prioritate din această lege adoptată în martie de Parlament.

Spania este a patra ţară europeană care a dezincriminat eutanasia, după Olanda, Belgia şi Luxemburg.

Această lege permite atât eutanasierea – atunci când îngrijitorul provoacă moartea pacientului -, cât şi sinuciderea asistată medical – când pacientul însuşi ia doza prescrisă de produs pentru a muri.

Ea prevede că oricine cu „o boală gravă şi incurabilă” sau „durere cronică ce îl pune într-o situaţie de incapacitate” poate solicita ajutorul corpului medical pentru a muri şi evita astfel „o suferinţă intolerabilă”.

Cu toate acestea, condiţii stricte încadrează procesul: persoana, spaniol sau rezident în ţară, trebuie să fie „capabilă şi conştientă” când face cererea, care trebuie formulată în scris „fără presiune externă” şi reînnoită cincisprezece zile mai târziu.

Medicul va putea întotdeauna să respingă această cerere atunci când consideră că aceste criterii nu sunt îndeplinite sau îşi exprimă obiecţia pe motiv de conştiinţă. În plus, ea va trebui să fie aprobată de un alt medic şi să primească undă verde de la o comisie de evaluare.

Articolul precedent„Rezultate impresionante” pentru testul de sânge ce poate identifica 50 de tipuri de cancer
Articolul următorIslanda: Toate restricţiile antiepidemice, anulate începând de sâmbătă