SOS Infertilitatea: Serviciile de reproducere umana asistata medical trebuie incluse in pachetul de servicii de sanatate de baza

0
18

Asociatia „SOS Infertilitatea ” doreste includerea serviciilor de reproducere umana asistata medical in pachetul de servicii de sanatate de baza, dar si excluderea fertilizarii in vitro din lista serviciilor de sanatate ce nu pot fi decontate din Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate.

Mai mult decat atat, Asociatia „SOS Infertilitatea” a adresat Ministerului Sanatatii un memoriu in care se precizeaza ca proiectul de Lege privind organizarea si functionarea sistemului sanitar romanesc, aflat in dezbatere publica pe pagina de web a Ministerului Sanatatii, prin articolele 145 si 148, vine in dezavantajul persoanelor care se confrunta cu probleme de infertilitate.

Potrivit reprezentantilor Asociatiei „SOS Infertilitatea”,se doreste „extinderea Subprogramului de fertilizare in vitro si embriotransfer pentru a permite decontarea din Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate sau din bugetul Ministerului Sanatatii a trei tentative de inseminare artificiala, precum si a cel putin doua cicluri de fertilizare in vitro la nivelul fiecarui cuplu hipofertil, cu conditia ca cel putin un membru al cuplului sa fie asigurat in cadrul sistemului de asigurari obligatorii de sanatate din Romania”.

Ad in title

Printre cerintele Asociatiei se mai numara si actualizarea listelor medicamentelor gratuite si compensate pentru a include denumirile comune internationale ale medicamentelor utilizate in mod uzual in tratarea afectiunilor medicale specifice infertilitatii si in vederea efectuarii procedurilor de reproducere umana asistata medical.

Modificarea categoriilor de pacienti carora le este permisa compensarea/gratuitatea, astfel incat sa includa pacientii afectati de infertilitate, precum si eliminarea limitarilor privind o anumita cauza a infertilitatii care sa ofere dreptul la compensare, sunt cateva dintre propunerile inaintate ministrului Sanatatii, dr. Vasile Cepoi.

La nivel mondial, rata infertilitatii este in crestere, atingand aproximativ 15% din cupluri. Desi in Romania nu sunt publicate statistici oficiale privind incidenta infertilitatii in randul populatiei de varsta reproductiva, se estimeaza totusi ca un cuplu din sase se confrunta cu probleme de fertilitate.

Articolul precedentStudiu: Igiena orala deficitara ar putea duce la aparitia dementei
Articolul următor43% din noii pacienti cu HIV au intre 20 si 29 de ani