Somnul profund poate proteja împotriva Alzheimer

0
312

Ce se poate face pentru a ține la distanță simptomele Alzheimer? Pentru început, un somn bun nu ar fi de ignorat, consideră specialiștii; somnul profund poate proteja adulții în vârstă împotriva pierderii memoriei cauzate de boala Alzheimer, potrivit unei echipe de cercetători de la Universitatea din California, Berkeley.

Somnul profund, cunoscut și sub numele de somn cu unde lente non-REM, poate acționa ca un tampon împotriva declinului cognitiv prin ridicarea rezistenței împotriva proteinei din creier, numită beta-amiloid, care este legată de pierderea memoriei – menționează Medical Daily, referindu-se la faptul că prezența beta-amiloidului în creier formează aglomerări – numite plăci de amiloid – care perturbă comunicarea dintre celulele nervoase ale creierului și contribuie la moartea acestora, ceea ce duce în cele din urmă la pierderea memoriei.

Acumularea beta-amiloidului în creier poate fi evitată cu un somn bun

Studiile anterioare au arătat că acumularea mai rapidă a proteinei beta-amiloid în creier este legată de calitatea slabă a somnului, a raportat Berkeley News iar cel mai recent studiu, publicat în revista BMC Medicine, subliniază că perioadele mari de somn profund ar putea acționa ca o protecție împotriva declinului memoriei la adulții în vârstă cu cantități semnificative de patologie a bolii Alzheimer.

„Cu un anumit nivel de patologie cerebrală, nu sunteți destinat pentru simptome cognitive sau probleme de memorie. Oamenii ar trebui să fie conștienți de faptul că, în ciuda faptului că au un anumit nivel de patologie, există anumiți factori de stil de viață care vor ajuta la moderarea și scăderea efectelor. Unul dintre acești factori este somnul și, în special, somnul profund”, a declarat Zsófia Zavecz, cercetător postdoctoral la Centrul pentru Știința Somnului Uman din UC Berkeley, pentru Berkeley News.

Educația, exercițiile și socializarea pot ajuta la protejarea creierului de leziuni și la menținerea minții dar nu protejează de Alzheimer

„Dacă credem că somnul este atât de esențial pentru memorie, ar putea somnul să fie una dintre acele piese lipsă din puzzle-ul explicativ care ne-ar spune exact de ce doi oameni cu aceleași cantități de patologie amiloidă vicioasă și severă au o memorie foarte diferită? Dacă descoperirile ar susține ipoteza, ar fi palpitant, deoarece somnul este ceva ce putem schimba. Este un factor modificabil” a adăugat Matthew Walker, profesor de neuroștiință și psihologie la UC Berkeley și autor principal al studiului.

Cercetătorii cred că rezultatele vor deschide posibilități de cercetare pe termen lung în acest domeniu, care ar putea avea implicații semnificative în viitor: „Unul dintre avantajele acestui rezultat este aplicarea la o populație imensă chiar peste vârsta de 65 de ani. Dormind mai bine și făcând tot posibilul pentru a practica o bună igienă a somnului, care este ușor de monitorizat online, puteți obține beneficiul acestei funcții compensatorii împotriva acestui tip de patologie Alzheimer” – subliniază Zsófia Zavecz.

Articolul precedentNu se știa suficient în pandemia COVID: Folosirea produselor antimicrobiene ar putea dăuna grav sănătății
Articolul următorMinistrul Sănătății a oferit premii pentru recunoașterea eforturilor și performanțelor asistenților medicali