Nu se știa suficient în pandemia COVID: Folosirea produselor antimicrobiene ar putea dăuna grav sănătății

0
136

Potrivit unui studiu, anumite produse de igienizare conțin un grup periculos de substanțe chimice – compuși de amoniu cuaternar, cunoscuți și sub numele de QAC sau „quats”.

Din ce în ce mai comercializați și utilizați în case, școli și locuri de muncă, dețin însă dovezi limitate pentru în privința siguranței în utilizarea lor; printre produsele care conțin de obicei QAC amimntim vopselurile, pesticidele, dezinfectanții pentru mâini sau articolele de îngrijire personală.

Studiile au evidențiat mai multe alte probleme care sunt legate de clasa de compuși, inclusiv infertilitatea, defecte congenitale, tulburări metabolice, astm, tulburări ale pielii și diferite boli. Mai rău, ele creează „superbacterii” care nu sunt ușor de ucis și sunt imune la mai multe antibiotice.

Studiile pe animale de laborator au descoperit că unele QAC pot avea toxicitate pentru dezvoltare și reproducere cu expunere susținută, pot contribui la creșterea în greutate și pot afecta producția de energie în celule. Potrivit specialiștilor, în mod surprinzător, în ciuda acestor preocupări, studiile asupra oamenilor s-au limitat la pacienții cu dermatită alergică de contact și astm bronșic indus la locul de muncă în rândul lucrătorilor din spitale și alte unități care necesită un mediu steril.

Înapoi la apă și săpun

Am fost și mai surprinși să constatăm o lipsă a unui screening complet pentru pericolele pentru sănătate în majoritatea acestei clase mari de substanțe chimice comune și utilizate pe scară largă.

Unul dintre motivele principale pentru a utiliza antimicrobiene, numai atunci când este necesar, este că suprautilizarea duce la creșterea rezistenței antimicrobiene , care contribuie la milioane de decese pe an în întreaga lume. QAC-urile și alte antimicrobiene creează „superbacterii” care nu numai că nu pot fi ucise de dezinfectanți, dar pot deveni și rezistente la antibioticele care salvează vieți” – notează echipa de toxicologi, solicitând măsuri urgente pentru eliminarea și utilizarea dezinfectanților obișnuiți în școli și birouri, deoarece expun oamenii la substanțe chimice nocive care provoacă o gamă largă de pericole pentru sănătate.

În timp ce quat-urile sunt o componentă comună în produsele esențiale de curățare, în special cele care pretind că „ucid 99,9% dintre germeni”, un număr tot mai mare de dovezi sugerează că expun copiii la niveluri periculoase de tulburări de dezvoltare.

Studiul recent, menit să dobândească o înțelegere aprofundată a pericolelor „quats” a arătat că substanțele chimice sunt legate de rezistența antimicrobiană, poluează mediul și nu sunt eficiente: „Am făcut revizuirea pentru a răspunde la întrebarea <<Ce știm cu adevărat?>> și ceea ce a fost cel mai surprinzător a fost că a existat o lipsă de date privind pericolele pentru sănătate în majoritatea QAC-urilor, iar puținele care au fost studiate au semnale roșii”, menționează Courtney Carignan, coautor al lucrării și toxicolog la Universitatea de Stat din Michigan, potrivit msn.com.

Pandemia a accelarat utilizarea acestor materii periculoase

Pandemia de COVID-19 a impulsionat vânzările de agenți de curățare iar folosirea acestora lor nu s-a limitat la toalete sau podele ci la toate celelalte lucruri găsite în casă, inclusiv clanțele de la uși sau produse alimentare.

A fost momentul când cercetătorii amintiți au conștientizat că utilizarea frecventă a dezinfectanților ar putea duce la efecte adverse asupra sănătății din cauza QAC, substanțe chimice dăunătoare ce reprezintă o amenințare prin mai multe căi de expunere: ele pot rămâne pe suprafețe după dezinfecție și pot pătrunde în organism prin piele sau gură după ce intră în contact cu șervețelele dezinfectante.

De-asemenea, inhalarea este un alt factor de risc, în special în cazul dezinfectanților prin pulverizare, deoarece substanțele chimice pot ajunge cu ușurință în aer și se pot atașa de particulele de praf. Aceste substanțe toxice pot rămâne în aer pentru perioade îndelungate, ceea ce duce la expunere prelungită și riscuri crescute pentru sănătate, a avertizat și The Guardian .

Ce nu se cunoaște

Unul dintre cele mai utilizate QAC este clorura de benzalconiu iar alții pot fi identificați pe etichetele ingredientelor cu nume care se termină cu „ clorură de amoniu” sau termeni similari.

În timp ce citirea etichetelor poate ajuta consumatorii să identifice QAC-urile, este posibil ca unele produse să nu necesite dezvăluirea acestor substanțe chimice în lista de ingrediente: de exemplu, etichetele la pesticide sunt obligate pentru a enumera QAC, în timp ce etichetele cu vopsea, nu.

Astfel, QAC-urile pot fi utilizate într-o mare varietate de produse de consum unde pot fi… sau nu listate atunci când sunt utilizate, inclusiv la produse de îngrijire personală, textile, vopsele, instrumente medicale și multe altele.

Copiii și seniorii, cei mai expuși riscurilor

Grupurile cu risc ridicat sunt copiii și adulții în vârstă, deoarece șervețelele sunt atât de frecvent utilizate în grădinițe, școli, sau de către cei care se ocupă de curățenie.

Specialiștii avertizează oamenii să evite categoric utilizarea substanțelor chimice cu excepția locurilor precum zonele contaminate cu risc infecțios patogen sau în timpul anumitor focare de boală.

În mod zilnic, apa cu săpun simplu rămâne formula cea mai sigură pentru scopuri generale de curățare:„Substanțele chimice care prezintă motive de îngrijorare ar trebui utilizate numai acolo unde funcția lor este necesară pentru sănătate și siguranță sau este critică pentru funcționarea societății și nu există alternative mai sigure”, au conchis cercetătorii.

„Pentru ca dezinfectanții să funcționeze corect, aceștia trebuie lăsați la suprafață suficient de mult pentru a ucide microbii, iar acest timp de contact necesar poate fi notat pe produs.

Când utilizați sau manipulați dezinfectanți, trebuie să purtați mănuși de protecție, ochelari de vedere sau de protecție și ar trebui să deschideți ferestrele și ușile pentru a ventila spațiile interioare” mai atenționează autorii studiului.

Articolul precedentPremieră la SUUB: Diagnostic final hostopatologic, stabilit în urma tehnicii imunocitochimiei pe citobloc, cu material recoltat în urma paracentezei
Articolul următorSomnul profund poate proteja împotriva Alzheimer