”Solidaritatea Sanitară”: O nouă oportunitate pentru asimilarea salariilor personalului nemedical/TESA, personalului din Ministerul Sănătății și din Direcțiile de Sănătate Publică

0
513

Potrivit liderilor Federației “Solidaritatea Sanitară” din România, „după ce au apelat la dubla-măsură” atunci când au votat proiectul legii de adoptare a OG nr. 21/2023, respectiv au asimilat salarial cu funcțiile din cadrul aparatului de lucru al Guvernului „doar categoriile de personal din cadrul CNAS și al caselor de asigurări de sănătate județene (o mărire salarială perfect justificată, luând în considerare nivelul veniturilor și al inflației)”, deputații au acum șansa „să-și îndrepte greșeala” în privința celorlaltor categorii de personal pe care le-au omis:
– personalul nemedical/TESA din unitățile/instituțiile sanitare;
– personalul din cadrul Ministerului Sănătății;
– personalul din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică.

Federația ”Solidaritatea Sanitară” le-a solicitat acest lucru la finele acestei săptămâni, indicând și modul cum trebuie procedat: prin introducerea în proiectul de lege pentru adoptarea OG nr. 42/2023 a prevederilor legale pe care „au refuzat nejustificat” să le mențină în legea votată în urmă cu câteva zile.

Potrivit sindicaliștilor, aceste prevederi au fost adoptate de către Senat, în primă instanță, în forma pe care Federația ”Solidaritatea Sanitară” o solicită a fi implementată prin intermediul legii de adoptare a OG nr. 42/2023.

„Precizare: OG nr. 42/2023 este ordonanța prin intermediul căreia au devenit aplicabile de facto indemnizațiile ce se acordă personalului medical și auxiliar-medical începând cu 01.08.2023. Întrucât solicitările Federației ”Solidaritatea Sanitară” referitoare la aceste indemnizații au fost de la început ca ele să devină ceea ce sunt de fapt (tarif-orar pentru garda suplimentară, spor pentru zile nelucrătoare, respectiv salariu de bază pentru indemnizația de 500 lei brut acordată asistentelor medicale), în prima parte a propunerilor FSSR se regăsesc modificările articolelor ce vizează aceste drepturi.

Identificând oportunitatea de a introduce în acest proiect de lege prevederile referitoare la asimilarea personalului nemedical/TESA, din cadrul MS și DSP-uri, le-am adăugat în completarea propunerilor (începând cu pct. 7, pag. 6 din document).

Recomandăm tuturor colegilor din cadrul personalului nemedical/TESA, personalului din cadrul MS și DSP-uri să indice tuturor deputaților, prin mijloace de comunicare online sau prin intermediul birourilor parlamentare teritoriale, că există o soluție de rezolvare a acestei probleme: modificarea legii de adoptare a OG nr. 42/2023 astfel cum a fost solicitată de Federația ”Solidaritatea Sanitară”” – informează reprezentanții sindicali.

Articolul precedentRezidențiat 2023: 3.775 de candidați vor susține concursul în centrul universitar București, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”
Articolul următorAcademia de Științe Medicale: Au fost aleși noul președinte și membrii Biroului Executiv pentru un nou mandat de patru ani