Academia de Științe Medicale: Au fost aleși noul președinte și membrii Biroului Executiv pentru un nou mandat de patru ani

0
327
Facebook/ ASM

Academia de Științe Medicale (ASM) a organizat vineri, 17 noiembrie, Adunarea Generală, în cadrul căreia au fost aleși noii membri ai Biroului Executiv; astfel, în urma votului, prof. dr. Mircea Beuran a fost ales în funcția de președinte al ASM, pentru un mandat de patru ani, cu 90 voturi pentru și trei împotrivă.

Cu acest prilej au fost desemnați și membrii Biroul Executiv al ASM: vicepreședinții prof. dr. Ion-Victor Bruckner, prof. dr. Florian Popa, prof. dr. Virgil Păunescu și secretarul general prof. dr. Emanoil Ceaușu, aleși, de asemenea, cu majoritate de voturi.

Aș vrea să mulțumesc mult colegilor mei pentru încrederea acordată, dar și pentru că ne-au susținut în acțiunile începute acum trei ani, când am ocupat funcția de vicepreședinte executiv al ASM, pentru promovarea rezultatelor științifice din domeniile lor de activitate. Ne-am propus să continuăm dezbaterile științifice, mesele rotunde din domeniile noastre de activitate, medical, farmaceutic, biologie sau științe agronomice, să dezvoltăm relațiile cu colegii români din afara granițelor, dar și cu cercetătorii straini cu care avem parteneriate mai vechi.

Ne dorim, de asemenea, ca în acest mandat, să susținem și să promovăm  studiile cu caracter medical, științific, ale specialiștilor, membri ai Academiei, cercetători, farmaciști, dar și a colectivelor pe care le conduc. Și, de asemenea, considerăm foarte important să dezvoltăm cursuri de educație medicală pentru a face cunoscute rezultatele din domeniul  inteligenței artificiale. În acest sens, am vrea chiar de la începutul anului viitor, să organizăm cursuri de inițiere în domeniul inteligenței artificiale și apoi să le dezvoltăm aplicat pe diferite specialități, în așa fel încât să se ințeleagă plusurile și minusurile acestei etape de dezvoltare, în investigarea și  aplicarea unor  tehnici cu ajutorul inteligenței artificiale.

Dorim să continuam și să prezentăm publicului, prin serii de conferințe și mese rotunde, noutăti din lumea medicală, tehnologii și molecule noi, astfel încât, la congresul aniversar, cu ocazia implinirii a 90 de ani de activitate a  Academiei de Științe Medicale, să putem prezenta rezultatele deosebite obținute de românii din țară și din străinătate în specialitățile pe care le reprezintă”, a transnis prof. dr. Mircea Beuran, președinte ASM.

Câștigătorii premiilor Academiei de Științe Medicale pentru cărți, tratate, monografii apărute anul anterior

Tot în cadrul Adunării Generale au fost acordate și premiile Academiei de Științe Medicale pentru cărți, tratate, monografii de specialitate apărute în anul 2022:

  • Premiul „Ştefan Milcu”: “Profesorii Mei”, autor: Benone Duțescu
  • Premiul „Ion Pavel”: “What is new in gastroenterology and hepatology”, sub redacția: Ioana Sporea, Alina Popescu
  • Premiul „Francisc Rainer”: “Antropologie și medicină”, coordonatori: Andrei Kozma, Cristiana Glavce, Constantin Bălăceanu-Stolnici
  • Premiul „Ion Cantacuzino” 2023: “Ultrasonografia clinică a abdomenului”, autor: Radu Ion Badea
  • Premiul „C. C. Iliescu” 2023: “Semiologie chirurgicală”, sub redacția: Ionică Daniel Vîlcea, Cecil Sorin Mirea
  • Premiul pentru Excelență: “Reumatologie” (vol.I și II), autor: Paulina Lucia Ciurea
Articolul precedent”Solidaritatea Sanitară”: O nouă oportunitate pentru asimilarea salariilor personalului nemedical/TESA, personalului din Ministerul Sănătății și din Direcțiile de Sănătate Publică
Articolul următorDSP Buzău a dat amenzi usturătoare unor cabinete de familie care refoloseau materiale de unică folosință sau expirate