”Solidaritatea Sanitară” din România, despre procentul redus de vaccinați în rândul personalului medical

0
139

Federația ”Solidaritatea Sanitară” din România este de părere că principala explicație pentru procentul redus al lucrătorilor din sănătate vaccinați anti-COVID-19 din țara noastră constă în modalitatea în care a fost condusă campania de vaccinare și mai ales în absența unei campanii de vaccinare în rândul lucrătorilor din sănătate.

”Culpa pentru această situație începe de la coordonatorii vaccinării și cei care o girează (principalii vinovați), continuând cu toate instituțiile care au oameni plătiți din bani publici (sau contribuții obligatorii). Nu este vorba doar de incompetență, ci și de acțiuni intenționate: nu putem să uităm că instituțiile statului au refuzat să recunoască problema, negând timp de luni de zile afirmațiile noastre privind procentul real al lucrătorilor vaccinați și combătându-le cu date false. În condițiile în care noi am desfășurat acțiuni continue pe această temă, cerând intervenția instituțiilor și prezentând soluțiile provenite de la profesioniști, considerăm că atitudinea noastră critică este îndreptățită.”, se arată într-o postare a Federației.

O altă explicație dată de ”Solidaritatea Sanitară” o constituie ponderea mare a infectării lucrătorilor din sănătate, corelativul ei fiind convingerea în imunitatea dobândită pe această cale.

Ad in title

Pe de altă parte, Federația susține că eșecul instituțiilor responsabile de evidența acestei situații se traduce în absența datelor oficiale privind impactul acestui fenomen.

”Problema este suficient de gravă și merită evidențiată: a obliga (fie și implicit) un lucrător imunizat în urma infectării să se vaccineze este o atitudine lipsită de etică, ridicând suspiciunea unor interese financiare (mai ales acolo unde mecanismul propus pentru forțare implică costuri semnificative pentru salariați, ce se traduc în cifre mari de afaceri pe zona testării”, mai spune ”Federația Sanitară”.

A treia explicație dată de reprezentanții Federației o constituie neîncrederea în autorități, ea fiind determinată de modul în care acestea au tratat lucrătorii din sănătate în toată această perioadă.

”Dincolo de acest eșec parțial trebuie să observăm partea globală a problemei pentru a încerca să o înțelegem. Deși nu există o medie globală oficială, mai multe date tind să sugereze că ponderea lucrătorilor din sănătate nevaccinați (în condițiile în care au avut posibilitatea să se vaccineze) este situată între 10% (varianta ideală) și 50% (limită de care se apropie și România)”, se mai arată în postare.

Articolul precedentMalta a renunțat la închiderea granițelor pentru persoanele nevaccinate COVID-19
Articolul următorCOVID-19: Slovenia înăspreşte restricţiile de intrare în ţară