Societatea Romana de Cardiologie: Prevenirea si combaterea bolilor cardiovasculare trebuie sa reprezinte o prioritate nationala

0
256

Bolile cardiovasculare reprezinta principala problema de sanatate din tara noastra, aproximativ 60% dintre decesele inregistrate anual in Romania fiind cauzate de aceste boli, adica un procentaj net mai mare comparativ cu media de 46% a tarilor din Comunitatea Europeana, potrivit Societatii Romane de Cardiologie.

Dintre bolile cardiovasculare, cardiopatia ischemica si accidentele vasculare cerebrale sunt primele doua cauze de imbolnavire si de mortalitate. De altfel, mortalitate cardiovasculara ridicata este principala cauza raspunzatoare de situarea Romaniei pe unul din ultimele locuri in Europa din punct de vedere al sperantei de viata la nastere.

Astfel, prevenirea si combaterea bolilor cardiovasculare trebuie sa reprezinte o prioritate nationala. in acest sens, Societatea Romana de Cardiologie isi exprima ferma convingere ca solutia de urmat consta intr-o stransa cooperare a asociatiilor profesionale medicale, pe de o parte cu factorii decizionali politico-administrativi (Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Ministerul Educatiei, Ministerul Tineretului si Sporturilor, Ministerul Finantelor) si a altor structuri administrative si politice, pe de alta parte.

Societatea Romana de Cardiologie este de parere ca acest efort conjugat ar trebui desfasurat prin constientizarea factorilor de risc majori pentru bolile cardiovasculare si a impactului dramatic al acestor boli in tara noastra, dar si prin activarea unui Program national de preventie primara si secundara a bolilor cardiovasculare prin crearea unui cadru formal de cooperare intre asociatiile profesionale medicale si structurile politice si administrative cu putere de decizie.

Mai multe informatii despre acest subiect puteti citi pe www.comunicatemedicale.ro .

Articolul precedentMS: Nu exista nicio legatura medicala intre vaccinare si Sindromul Hemolitic-Uremic al copiilor din Arges
Articolul următorAliati alimentari care pot ajuta in lupta cu insomnia