SNMF si FNPMF solicita demiterea celor responsabili de problemele cu sistemul informatic de asigurari de sanatate

0
52

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) cer demiterea celor responsabili de problemele de functionare a sistemului informatic de asigurari de sanatate si cercetarea modului in care a fost conceput si achizitionat acest sistem, potrivit unui comunicat de presa al SNMF.

Organizatiile medicilor de familie din Romania acuza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) „de lipsa totala de transparenta si iresponsabilitate in asigurarea sanatatii pacientilor, prin proasta gestionare a Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate din Romania, dar si a modului greoi in care se desfasoara prescriptia medicamentelor in Romania”, se mai arata in acelasi comunicat de presa.

De asemenea, reprezentantii SNMF si FNPMF spun ca in acest moment CNAS incalca legea, tinand cont de atributiile pe care le are conform Legii Sanatatii, Art. 270 (1): „elaboreaza, implementeaza, gestioneaza procedurile si formularele unitare, avizate de Ministerul Sanatatii Publice, pentru administrarea sistemului de asigurari sociale de sanatate;(…) k) asigura organizarea sistemului informatic si informational unic integrat pentru inregistrarea asiguratilor si pentru gestionarea si administrarea fondului”.

in acelasi comunicat de presa, SNMF mai mentioneaza si faptul ca nu mai accepta asumarea riscului de a lucra off-line, atunci cand sistemele informatice nu functioneaza – „riscam imputarea unor sume impresionante. Serviciile efectuate in afara prevederilor contractuale sunt imputabile medicilor, inclusiv costurile derivate din acestea (retete, trimiteri)”.

Medicii de familie solicita, in acelasi timp, si gasirea unei „solutii de urgenta pentru functionarea sistemului de sanatate la parametri optimi”.

Articolul precedentSpecialist: Fibromul uterin, o problema care incepe sa afecteze femeile tinere
Articolul următorMS: Alte 33 de cazuri de rujeola, in ultima saptamana. Epidemia de rujeola s-a extins in inca doua judete