Reprezentantii sindicatului TESA de la Institutul Cantacuzino au inaintat Ministerului Sanatatii un memoriu prin care atentioneaza asupra situatiei critice de la Institut. Potrivit memoriului semnat de liderul sindicatului TESA-IC, Dumitru Viezureanu, vicepresedintele Monica Balteanu si secretarul Viorica Rusu, toate liniile de productie fiole ale Institutului Cantacuzino Bucuresti sunt inchise. Iar asta din cauza refuzului directorului Radu Dorel Lucian de a face achizitii. in acest context, membrii sindicatului TESA-IC cer demiterea directorului Radu Dorel Lucian.

De altfel, reprezentantii sindicatului au facut trimitere si la managementul defectuos din anii anteriori, cand, tot sub conducerea lui Radu Dorel Lucian, au inceput sa se desfiinteze ariile de productie, fara ca membrii comitetului de directie sa aduca obiectii sau solutii alternative.

a€œRadu Dorel Lucian a mai fost director general in perioada 2005-2009, fiind inlocuit la sfarsitul mandatului pentru management defectuos, ca urmare a memoriilor sindicatului TESA-IC”, se arata in memoriu.

in acelasi timp, reprezentantii sindicatului TESA de la Institutul Cantacuzino sustin ca licitatiile se pierd in mod intentionat si totul in favoarea sectorului privat.

„Practic, este blocata activitatea laboratoarelor care efectueaza analize medicale (laboratoare de referinta si laboratorul de analize medicale) si a zonei de medii de cultura pentru bacteriologie. Mai mult chiar, salariatii nu sunt informati asupra situatiei financiare critice a Institutului, iar soclicitarile organizatiei si ale directorului economic de a gasi solutii pentru reducerea cheltuielilor au ramas fara raspuns”, mai este precizat in memoriul sindicatului TESA-IC.

De altfel, sindicalistii sustin ca nu exista nici solutii pentru terminarea amenajarilor la aria de productie a vaccinului BCG. Şi asta din cauza finantarii insuficiente.

„in aceasta situatie, avem aproximativ 300.000 de doze de vaccin BCG ce nu pot fi livrate Ministerului Sanatatii, din cauza lipsei autorizatiilor de productie, de punere pe piata etc. De asemenea, avem Polidin, aproximativ 400.000 de doze, care nu pot fi comercializate fiindca a expirat autorizatia de punere pe piata”.
Mai mult decat atat, sindicalistii sustin ca sistarea productiei romanesti ar putea duce la o majorare considerabila a costurilor de achizitie a vaccinurilor din import.

in urma inaintarii acestui memoriu, liderul sindicatului TESA de la Institutul Cantacuzino a fost chemat la Ministerul Sanatatii pentru discutii. in acest moment, Dumitru Viezureanu discuta cu reprezentantii Ministerului.

Vom reveni cu amanunte.