Sistemul de transfuzii urmeaza sa fie reorganizat 1

Sistemul de transfuzii va fi reorganizat, declarara ministrul Sanatatii. Un proiect de ordonanta de urgenta prin care este creata baza legala, se afla in transparenta decizionala, pe site-ul ministerului.  Iar experti ai Comisiei Europene au venit la Bucuresti sa elaboreze un plan de actiune pentru reorganizare.  in acest sens a fost organizat un seminar,  in cadrul caruia reprezentantii centrelor de transfuzii  din Romania trebuie sa prezinte expertilor internationali care sunt problemele cu care se confrunta. Dupa doua zile de discutii se va stabili o strategie comuna, iar  solutiile identificate vor fi implementate cu fonduri europene, spune ministrul Sanatatii.

„Știam si inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana ca sunt probleme semnficative in ceea ce priveste sistemul de transfuzii si am fost foarte tristi si un pic suparati ca aceleasi probleme au fost confirmate si de auditul din 2017.  (…) in mod clar, sistemul de transfuzii din Romania nu e aliniat cu ceea ce prevede legislatia europeana la capitolele siguranta si calitate. Principii  de care toti cetatenii Uniunii Europene ar trebui sa beneficizieze”, a declarat Stefaan van der Spiegel, seful sectorului „Substante de Origine Umana” din  cadrul Departamentului de Sanatate si Siguranta Alimentara al Comisiei Europene. 

Acesta a adaugat ca institutia europeana ar fi putut sa se adreseze tribunalului din aceasta cauza, dar a decis sa spirjine Romania sa redreseze sistemul, in loc sa o dea in judecata, din doua motive.

„Cei doi factori pe care i-am mentionat sunt, pe de o parte, deschiderea si curajul de care ati dat dovada sa recunoasteti problemele si sa incepeti sa lucrati pentru a le rezolva. Al doilea factor se refera la oamenii foarte dedicati si motivati din sistem, care chiar isi doresc ca sistemul de transfuzii sa functioneze, in beneficiul cetatenilor. De aceea am decis ca ne dorim cu adevarat sa va ajutam”. a declarat reprezentantul Comisiei Europene.

„Noi avem astazi experti tehnici, avem reprezentantii Comisiei Europene tocmai pentru a spune  „in centrul regional Timis este nevoie de cinci unitati de transfuzie, este nevoie de 20 de oameni, este nevoie de 10 caravane „. , a spus Sorina Pintea. 

 

Care sunt problemele sistemului

 

Exista patru tipuri de probleme in ceea ce priveste sistemul de transfuzii din tara noastra, spune Sorina Pintea .

„Probleme legate de infrastructura, dotare si resurse umane. Al patrulea, nu mai vorbim, probleme de finantare. Dar nu neaparat probleme de finantare a activitatii, ci legate de numarul de persoane care lucreaza intr-un centru de transfuzii, pentru ca, pentru a putea avea un centru de transfuzie performant e nevoie de personal care sa asigure si continuitate acolo, adica sambata, duminica”, a spus Sorina Pintea.

Totodata, a mai subliniat ministrul,locatiile in care functioneaza centrele de transfuzii sunt nepotrivite pe alocuri desfasurarii acestui tip de activitate.

„Aceste centru nu au mai fost dotate cu aparatura performanta de aperoximativ 10 ani. Apoi, resursa umana. S-a tot redus numarul de personal in aceste centre, fara sa se tina cont de nevoia de sange din judetele respective, pentru ca vorbim despre centre judetene si centre regionale”, a declarat Sorina Pintea. 

Nici la capitolul stocare nu stam bine. „Din pacate, capacitaţile de stoc şi de depozitare a sangelui nu sunt suficiente”, a precizat ministrul.

 

Ministrul Sanatatii spune ca s-a discutat si cresterea sumei primite de cei care doneaza

 

„Uniunea Europeana incurajeaza donarea sangelui. in Romania se recompenseaza acest act. Recompensam, cum ar veni, lipsa de la locul de munca pentru a putea veni la centrul de donare. Am discutat inclusiv creşterea valorii acestor tichete, astfel incat sa ajungem la o suma corespunzatoare, care sa compenseze timpul de munca pe care il pierde un donator”, a spus Sorina Pintea.