„Sistemul de sanatate romanesc nu e performant”

0
207

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Nicholas Taubman, a spus in discursul rostit cu ocazia incheierii mandatului sau in tara noastra, ca sistemul de sanatate romanesc nu este performant.

Afirmatiile diplomatului american referitoare la carentele sistemului de sanatate din Romania vin in conditiile in care, in luna august a acestui an, un studiu realizat de Commonwealth Fund, publicat la Washington, atragea atentia asupra ineficientei sistemului de sanatate al SUA, care este mai costisitor decat cel din alte mari state industrializate si care s-ar afla la originea a peste 100.000 de decese premature pe an.

Potrivit studiului Commonwealth Fund, intr-un sistem de notare cu un maxim de 100 de puncte, avand drept criteriu 37 de categorii, de la accesul la ingrijiri medicale pana la calitatea acestora, SUA intrunesc 65 de puncte, de doua ori mai putin ca in 2006, clasandu-se pe locul 19 intre statele industrializate in materie de decese premature sau in urma crizelor cardiace.

Totodata, in domeniul asigurarilor medicale, studiul publicat la Washington arata ca, anul trecut, 75 de milioane de americani din populatia activa fie nu erau asigurati deloc, fie aveau asigurari insuficiente, in vreme ce in 2003 aceasta cifra era de 61 de milioane. in acelasi timp, intervalul de timp necesar pentru o programare la doctor a crescut: in 2007, la fel ca in 2005, mai putin de o jumatate dintre adultii suferind de o problema de sanatate au putut obtine rapid o programare, releva studiul Commonwealth Fund.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentCaz de legioneloza, descoperit la Brasov
Articolul următorToxiinfectie alimentara, din cauza laptelui primit la scoala