Descoperire revolutionara In cazul Sindromului Down

0
155

Oamenii de stiinta au identificat pentru prima oara zonele unui cromozom care determina problemele de memorie si de luare a deciziilor In cazul Sindromului Down. Cercetatorii au facut un experiment pe soareci si au descoperit ca gene multiple si diferite genereaza problemele In aceasta boala.
Majoritatea oamenilor au 46 de cromozomi – purtatori ai informatiilor ereditare – In fiecare celula, Impartiti In 23 de perechi. Insa, persoanele cu sindrom Down au o copie suplimentara a cromozomului 21, care contine peste 200 de gene si care se regaseste si la soareci
Insa, cercetatorii au descoperit ca la animale, genele s-au dispersat In trei regiuni mai mici, pe trei cromozomi diferiti.
“O surpriza totala. Nu ne asteptam ca cele trei grupuri de gene diferite sa actioneze complet diferit. Oamenii de stiinta s-au bazat In mod obisnuit pe ipoteza ca o singura gena – sau gene singulare – reprezinta cauza probabila a dizabilitatilor intelectuale asociate cu sindromul Down. Noi am demonstrat – pentru prima data – ca gene diferite si multiple contribuie la diverse probleme cognitive asociate cu sindromul Down”, a explicat profesorul Matthew Walker de la UCL, citat de Agerpres.
Oamenii de stiinta au analizat efectul genelor din fiecare dintre cele trei regiuni diferite prezente la soarece asupra Invatarii si memorarii. Trei grupuri de soareci au fost modificate genetic pentru a fi purtatoare a unei copii suplimentare a uneia dintre grupele de gene pe cromozomii de soarece identificati. Experimentul a demonstrat ca una dintre tulpinile de soarece prezenta o memorie mai slaba si semnale neregulate ale creierului In hipocamp, zona cu importanta pentru memorie. De asemenea, au descoperit si o alta tulpina care avea o capacitate mai slaba de luare a deciziilor si un semnal mai slab al creierului Intre hipocamp si cortexul pre-frontal, esential pentru planificare si luarea deciziilor.
Descoperirea ofera o perspectiva noua asupra sindromului Down la oameni, au concluzionat cercetatorii.

Articolul precedentLIVE Conferinta Nationala Aniversara a Federatiei Sanitas, din Romania
Articolul următorPrimul medicament pentru tratarea alergiilor la arahide In cazul copiilor aprobat In SUA