Sindicaliștii de la „Solidaritatea Sanitară” atenționează Guvernul că nu-și respectă obligațiile legale

0
278
Foto: FSSR
Documentul transmis de echipa guvernamentală Federației “Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) nu îndeplinește niciuna dintre îndatoririle pe care legea le prevede, transmit sindicaliștii într-un comunicat:
„Răspunsul pe care guvernul l-a transmis FSSR  în data de 08.02.2024, cu referire la Notificarea transmisă de Federația <<Solidaritatea Sanitară>> privind intenția de a declanșa Greva împotriva politicii sociale și economice a guvernului, nu îndeplinește niciuna dintre condițiile pe care legea le prevede:
– Obligativitatea afișării pe site-ul Guvernului a Notificării intenției Federației „Solidaritatea Sanitară” de a declanșa greva împotriva politicii sociale și economice a Guvernului;
– Obligația de a invita la negocieri Federația „Solidaritatea Sanitară”, singura federație reprezentativă din Sănătate care a inițiat procedurile pentru acest tip de grevă!
Ambele obligații trebuiau îndeplinite în termen de 10 zile de la comunicarea notificării (31 ianuarie 2024).
Prin documentul înaintat astăzi, drept răspuns la adresa guvernului, Federația <<Solidaritatea Sanitară>> a cerut guvernului să-și îndeplinească obligațiile legale. Totodată, documentul FSSR conține o anexă exemplificativă cu privire la ceea ce presupune <<anvelopa salarială>> alocată creșterilor salariale” – precizează liderii sindicali.

Anterior, FSSR menționa că, la notificarea intenției de a declanșa greva împotriva politicilor sociale și economice, Federația „Solidaritatea Sanitară” a primit un răspuns din partea Guvernului în care a putut constata „cel puțin următoarele”:

„- Guvernul continuă să vorbească public de „creșterea anvelopei salariale cu 15%” (ceea ce ar putea constitui un punct de pornire a negocierilor), când de fapt intenționează să acorde o creștere cu 15% (medie) doar pentru salariile de bază (care ar însemna: o creștere cu 10,5% a anvelopei salariale – și, în consecință, a veniturilor salariale – începând cu iunie 2024, respectiv cu cca. 10% pentru întregul an 2024). Așa a indicat la negocieri și a așa a dispus către ministerele de resort pentru proiectul de act normativ.
– Guvernul este în confuzie în privința datoriei sale legale (art. 155 din legea nr. 367/2023), fiind obligat:
o Să afișeze pe site-ul propriu Notificarea grevei împotriva politicilor publice ale Guvernului.
o Să invite la negocieri organizația reprezentativă care a făcut notificarea, adică Federația <<Solidaritatea Sanitară>>. (Invitarea la „consultări” a celor două federații reprezentative din sănătate nu poate fi considerată ca onorarea a acestei obligații, inclusiv din perspectiva modului în care s-a poziționat în negocieri fiecare fiecare din cele două organizații.)
Aceasta este încă o dovadă a respectului pe care Guvernul îl (nu-)arată angajaților din sănătate”.
Articolul precedentUMF ”Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca: S-a stins din viață unul dintre pionerii chirurgiei cardiovasculare autohtone
Articolul următorSenat: Taxarea cu 10% a concediilor medicale, eliminată de Comisiile de muncă şi de buget-finanţe