Sibiu: Începe reabilitarea ultimei clădiri vechi de la Spitalul Județean

0
308
foto: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu

Clădirea Secției „Medicale”, singura nerenovată din Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, urmează să fie modernizată cu fonduri nerambursabile obținute de Consiliul Județean Sibiu.

Prezentă la sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, a semnat, alături de ministrul Attila Cseke, contractul de finanțare în valoare totală de 84.131.136,06 lei cu TVA, din care 79.524.694,70 lei reprezintă fonduri nerambursabile, iar 4.606.441,36 lei constituie contribuția din bugetul local al județului Sibiu.

„Este un moment important pentru sistemul public de sănătate al județului Sibiu întrucât, începând de astăzi, avem asigurată finanțarea pentru singura clădire nereabilitată, cu saloane, săli de tratament și cabinete medicale, din cadrul „Județeanului”. Pentru mine și echipa Consiliului Județean, acest moment are o încărcătură specială pentru că se raportează la un spațiu unde, zilnic, oameni suferinzi primesc îngrijire. Aici, fiecare pereche de ochi care caută alinare merită cele mai bune condiții. Nu a fost un drum simplu: am căutat soluții, am căutat surse de finanțare și, acolo unde n-a fost suficient, am completat din bugetul județului. Am crezut de la început că modernizarea sistemului public de sănătate nu e doar o datorie administrativă, ci o obligație morală. Și rămânem fideli acestui principiu”, a declarat Daniela Cîmpean.

Clădirea în care funcționează în prezent Secțiile „Medicală I și II” datează din anul 1857, fiind ridicată în timpul Imperiului Austro-Ungar, cu piatra de temelie așezată de însuși împăratul Franz Joseph I.

Conform documentației, proiectul de reabilitare include consolidare seismică, extinderea puțului de lift pentru accesul cu targa și pentru persoanele cu dizabilități, înlocuirea acoperișului și a tâmplăriei, termoizolarea planșeelor și refacerea completă a finisajelor interioare. Următoarea etapă o reprezintă achiziția serviciilor de proiectare tehnică, urmată de organizarea licitației pentru constructor.

„Nu doar clădirile „Județeanului” au fost vizate de ample investiții, ci și cele din celelalte două mari spitale pe care le coordonăm: la „TBC” toate spațiile medicale au fost modernizate, iar la „Psihiatrie”, pe lângă cele deja reabilitate, avem în lucru alte cinci pavilioane. Pentru noi, modernizarea sistemului public de sănătate a fost întotdeauna un angajament profund față de sibieni. Și da, știm și spunem tuturor: sibienii merită un spital nou și modern – și știm cât de mult este așteptat acel proiect. Chiar dacă au fost obstacole care nu au depins de noi, nu ne-am oprit. Am făcut tot ce a ținut de noi. Și, mai ales, am acționat pentru prezent. Pentru pacienții de azi. Pentru medicii care își fac datoria în clădiri vechi, dar cu suflet mare. Reabilitarea ultimei clădiri medicale din Spitalul Județean, dar și a celorlalte clădiri din cele trei spitale pe care le avem, înseamnă respect față de oameni și grija de a nu lăsa nicio zi să treacă fără să facem ceva concret pentru sănătate”, a mai subliniat Daniela Cîmpean.

Articolul precedentPeste 53.000 de infecții respiratorii în ultima săptămână, informează INSP
Articolul următorPeste 100 de femei au primit proteze de sân decontate, anunță CAS Olt