Sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind suplimentele alimentare

0
215

Președintele Klaus Iohannis a trimis astăzi, 13 noiembrie, o sesizare de neconstituționalitate în ceea ce privește Legea privind suplimentele alimentare, informează Administrația Prezidențială.

Legea, transmisă de către Parlament în data de 26 octombrie 2020 președintelui României spre promulgare, prevede stabilirea cadrului legal referitor la suplimentele alimentare, comercializate ca produse alimentare și prezentate ca atare.

De asemenea, legea supusă controlului de constituționalitate stabilește Ministerul Sănătății ca autoritate competentă în domeniul suplimentelor alimentare pe bază de: vitamine; minerale; amestecuri de vitamine și/sau minerale; substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic, altele decât vitamine și minerale; amestecuri de vitamine și/sau minerale cu substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic, altele decât vitamine și minerale; amestecuri de vitamine și/sau minerale cu extracte vegetale și/sau animale; amestecuri de vitamine și/sau minerale cu extracte vegetale și/sau animale, cu substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic, cu plante și/sau produse ale stupului. Mai sunt reglementate în această lege și condițiile generale privind introducerea pe piață a suplimentelor alimentare, pe baza certificatului de notificare, în acord cu Regulamentul nr. 515/2019, precum și modul de etichetare și de efectuare a publicității suplimentelor alimentare.

Însă, ”prin modul în care a fost adoptată, legea dedusă controlului de constituționalitate contravine prevederilor art. 61 alin. (2) și ale art. 75 alin. (1) din Constituție, fiind încălcată competența primei Camere sesizate”, se arată în document.

Se consideră că primă Cameră sesizată, Senatul, nu a avut ocazia să analizeze, să dezbată și să hotărască asupra soluțiilor legislative nou introduse de Camera decizională.

”În forma adoptată, Legea privind suplimentele alimentare nesocotește principiul constituțional în virtutea cărora o lege nu poate fi adoptată de o singură Cameră, legea fiind, cu aportul specific al fiecărei Camere, opera întregului Parlament. (…) Forma finală a legii, prin transpunerea unor noi acte normative europene și prin stabilirea unei autorități competente unice în domeniul suplimentelor alimentare și eliminarea unor autorități, precum Agenția Națională Anti-Doping ori Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din procedura de certificare a unor suplimente și de control a respectării prevederilor legale, aspecte neavute în vedere de inițiator, se îndepărtează în mod evident și fără nicio justificare obiectivă de la scopul și filosofia inițiale ale legii”, se mai arată în sesizare.

 

 

 

Articolul precedentNoul președinte CMR: CMR a rămas în urma vremurilor, el trebuie reorganizat și modernizat
Articolul următorEXCLUSIV Medic epidemiolog, despre coronavirusul din locuinţă, riscul de reinfectare şi dezinfecţie