Serotonina indeplineste un rol cheie in controlul agresivitatii

0
212

Serotonina, unul dintre principalii neuromodulatori ai sistemului nervos central, indeplineste un rol cheie in controlul emtiilor, printre care si al agresivitatii in interactiunile sociale, conform unui studiu britanic publicat joi in Statele Unite ale Americii, informeaza AFP receptionata de Agerpres.

Acest studiu aduce noi date pentru intelegerea complexitatii unor probleme psihice precum depresiile, comportamentele obsesive si starile de anxietate caracterizate de existenta unui nivel scazut de serotonina in organism. De asemenea, acest fapt explica si de ce de multe ori depresiile pot fi asociate cu un apetit alimentar crescut – tocmai pentru a asigura cresterea nivelului de serotonina din organism.

Medicii psihiatri si neurologi au descoperit de mai mult timp existenta unei legaturi intre serotonina si comportamentul social, insa rolul exact jucat de aceasta molecula in comportamentul agresiv impulsiv este controversat.

Acest studiu publicat in ultimul numar al revistei americane Science este unul dintre primele care demonstreaza existenta unei relatii intre un nivel scazut al serotoninei in organism si impulsivitatea comportamentala.

Cercetatori de la Universitatea Cambridge au demonstrat de ce devenim mai devenim mai agresivi si conflictuali atunci cand avem stomacul gol. Triptofanul, un aminoacid necesar in organism pentru sinteza serotoninei, nu poate fi obtinut decat prin sinteza alimentelor. Din aceasta cauza nivelul de serotonina din creier scade in mod natural atunci cand nu mancam si apare o stare de nervozitate sau agresivitate care probabil in trecut constituia unul dintre mecanismele de supravietuire a speciei, avand rolul de a-l pregati pe om pentru competitia pentru hrana cu celelalte specii din habitatul sau.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentO jumatate din populatia globului va fi afectata de alergii in 2013
Articolul următorCe-i impinge pe tineri spre anorexie sau bulimie?