Vaccin ce dubleaza speranta de viata a bolnavilor de cancer cerebral

0
397

/The Guardian/

in urma unor teste clinice desfasurate in spitale din Statele Unite ale Americii cercetatorii oncologi au ajuns la concluzia ca un nou vaccin experimental realizat din proteine extrase de la suprafata tesutului tumoral poate dubla speranta de viata a bolnavilor de cancer cerebral, informeaza in ultimul sau numar cotidianul The Guardian consultat de Agerpres.

Astfel acest nou vaccin are capacitatea de a dubla speranta de viata a persoanelor diagnosticate cu glioblastom multiform, una dintre cele mai agresive forme de cancer cerebral ce ucide foarte repede, de obicei la 12-14 luni dupa diagnosticarea si eventual operarea tumorilor formate, in conditiile urmarii tratamentelor oncologice conventionale, bazate pe chimioterapie.

„Am reusit sa dublam speranta de viata a grupului de pacienti care a participat la aceste teste clinice si avem cativa pacienti care au ajuns sa traiasca la patru sau chiar la sase ani dupa ce au fost diagnosticati cu glioblastom multiform, fapt nemaiintalnit in astfel de cazuri”, a declarat John Sampson, neurochirurg la Centrul pentru tratarea tumorilor cerebrale la Duke University din North Carolina, coordonatorul acestor teste clinice.

Prin injectare, vaccinul stimuleaza sistemul imunitar al organismului sa lupte impotriva celulelor canceroase si previne astfel regenerarea tumorilor asupra carora s-a intervenit deja chirurgical sau prin alte metode. Desi rata de imbolnavire de cancer cerebral in Europa si SUA este de 1 la 400.000 de persoane, glioblastomul multiform este cea mai raspandita forma de cancer cerebral, avand o incidenta de peste 50% din aceste cazuri.

in cadrul acestor teste clinice 23 de pacienti care au urmat tratamentele standard impotriva acestui tip de cancer, au primit lunar cate o doza injectabila de vaccin asociata cu un medicament folosit in mod obisnuit in tratarea pacientilor supusi la chimioterapie, temozolomida. Acest medicament are efectul imbunatatirii raspunsului sistemului imunitar al organismului la acest vaccin experimental. „in timp ce organismul isi revine dupa socul reprezentat de chimioterapie, raspunsul sistemului imunitar este mai puternic oferind oportunitatea perfecta pentru introducerea acestui vaccin” a mai adaugat el.

Pacientii ce au au primit acest vaccin nu au prezentat nici un semn al regenerarii tesutului tumoral timp de 16,6 luni, comparativ cu 6,4 luni, perioada dupa care se regenereaza tesutul tumoral la persoanele care au urmat tratamentul clasic. in medie, pacientii care au primit acest vaccin au supravietuit pana la 33,1 luni dupa ce au fost diagnosticati, fata de doar 14,3 luni speranta de viata oferita de tratamentul standard.

Aceste rezultate au fost anuntate cu ocazia unui seminar al Societatii Americane de Oncologie Clinica, desfasurat la Chicago.

Pentru moment nu au fost identificate alte efecte secundare ale acestui vaccin, in afara de o usoara inflamare a zonei prin care este injectat in organism.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentO jumatate din populatia globului va fi afectata de alergii in 2013
Articolul următorCe-i impinge pe tineri spre anorexie sau bulimie?