Şeful OMC, avertisment privind creşterea barierelor comerciale legate de aprovizionarea cu materiale medicale

0
409

Barierele comerciale legate de aprovizionarea cu materiale medicale folosite împotriva pandemiei de coronavirus (COVID-19) au crescut, a avertizat, luni, şeful Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), care a solicitat statelor membre să renunţe la ele, transmite Reuters.

„Tendinţa este în direcţia greşită. Avem nevoie de înlăturarea acestor restricţii, astfel încât să putem transporta materiale medicale şi vaccinurile mai rapid”, a afirmat directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, la un forum virtual al Naţiunilor Unite, referindu-se la barierele în calea comerţului cu mărfuri care au legătură cu pandemia.

Oficialul a explicat că numărul restricţiilor comerciale era 109 la începutul pandemiei, a scăzut apoi la 51, iar acum a crescut la 53.

Ngozi Okonjo-Iweala a cerut statelor membre să ajungă până în iulie la un acord privind îmbunătăţirea accesului la vaccinurile pentru COVID-19, după luni de discuţii privind drepturile de proprietate intelectuală pentru aceste vaccinuri.

Cele mai multe state în curs de dezvoltare sprijină renunţarea, dar unele state bogate se opun, deoarece susţin că astfel ar fi descurajate cercetările care au permis ca vaccinurile pentru COVID-19 să fie produse atât de rapid.

„Negocierile sunt dificile deoarece încă există divergenţe dar sperăm să ajungem la o abordare pragmatică. Timpul ne presează şi sper să ajungem la un fel de acord până în iulie, deoarece vieţilor sunt importante”, a declarat Okonjo-Iweala.

Articolul precedentCoronavirus: Vaccinul Novavax, protecţie de 100% împotriva formelor moderate şi severe ale bolii
Articolul următorTudor Ciuhodaru: Registrul unic al donatorilor de sânge trebuie să fie funcţional cât mai repede