Tudor Ciuhodaru: Registrul unic al donatorilor de sânge trebuie să fie funcţional cât mai repede

0
580

Tudor Ciuhodaru, medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Nicolae Oblu” din Iași, propune un nou proiect de lege privind introducerea unui program național de promovare a donării de sânge, prin care să se asigure constant un flux eficient de donatori, în contextul în care doar unul din trei români primește sânge atunci când are nevoie.

Programul e bazat pe trei direcții esențiale, respectiv educația, fidelizarea potenţialilor donatori, precum și introducerea registrului unic al donatorilor de sânge, potrivit medicului Tudor Ciuhodaru.

„Concret. Registrul unic al donatorilor de sânge, ce facilitează donarea şi fidelizează donatorii, trebuie să fie funcţional cât mai repede la nivel naţional. Şi să funcţioneze şi online. Prin această platformă ce intermediază comunicarea dintre donatori şi centrele de transfuzie vom avea evidenţa:
1. Numărului de donatori disponibili şi localizarea acestora.
2. Distribuţia acestora pe grupe sanguine, Rh.
3. Donatorii se pot înscrie şi programa online (digitalizare, debirocratizare şi reducerea timpilor de aşteptare).
4. Pot fi notificaţi pe email şi SMS în funcţie de nevoie de sânge (cantitate, tip) din centrele de transfuzie.
5. În cazul unor urgenţe colective poate fi alertat un număr crescut de donatori.
6. Prin această măsură donarea va ajunge să se facă în mod constant, asigurând tot fluxul de sânge necesar activităţilor medicale de rutină și nu doar în perioadele de criză.
7. Vizăm dublarea numărului de donatori”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru.

Medicul Tudor Ciuhodaru a spus că demersul este motivat din mai multe considerente, respectiv:

1. 2 din 3 români nu au acces la sânge atunci când au nevoie.
2. Criza sângelui afectează și pacienții și bugetul.
3. Suntem pe ultimele locuri din Europa la donarea de sânge.
4. Fără un sistem care să faciliteze astfel de gesturi lucrurile nu pot fi rezolvate.
5. E nevoie la nivel naţional de un proiect de promovare a donării în cadrul orelor de educaţie pentru sănătăte în instiţutiile de invătământ dar şi a unor parteneriate care să asigure constant donatori fideli cărora să le fie acordate facilităţi în domeniul medical.
6. Introducerea educației pentru sănătate ca materie de studiu în toate insituţiile de invăţământ, prevăzută în proiectul meu de lege, va face cunoscute etapele și condiţiile donării precum şi beneficiile acesteia pentru sănătate.
7. În ţările in care aceste lucruri sunt făcute s-a ajuns la creşterea procentului celor care donează sânge la 9% în Danemarca, 8% în Elveția sau 5% în Germania în timp ce în România numărul acestora ajunge cu greu la 1,7%, pe penultimul loc în Europa, devansând doar Albania în timp ce necesarul minim ar fi de 2,5%.

 

Articolul precedentŞeful OMC, avertisment privind creşterea barierelor comerciale legate de aprovizionarea cu materiale medicale
Articolul următorMesajul ministrului Sănătății, cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge