Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, s-a declarat mulțumit, luni, după ce a primit prima doză de vaccin împotriva COVID-19, de modul în care s-a desfășurat până acum campania de vaccinare în România, dar a precizat că mai sunt încă multe de făcut.

„Pentru mine campania merge bine. Nu stăm nici cel mai bine, nici cel mai prost în Europa. În următoarele zile, Ministerul Sănătății va mai face un pas ca să plătească medicii de familie să participe la vaccinare. Sunt premise de îmbunătățire, iar eu consider că până acum, totuși, printre țările din jurul nostru, am mers destul de ok, ca început. Dar acest lucru trebuie amplificat pe mai departe” a declarat Arafat, luni, după ce s-a vaccinat împotriva COVID-19.

Întrebat ce mesaj are pentru cadrele medicale care nu vor să se vaccineze anti-COVID-19, șeful DSU a răspuns: „Trebuie să vedem care sunt motivele. Cei care amână, care nu vor să se vaccineze au varii motive, nu intrăm în ele. Poate unii vor să mai aștepte, să mai vadă. Unii poate că au ascultat unele păreri și au crezut în ele. Eu ce spun către toți: e normal să ne vaccinăm, este singura metodă prin care, în primul rând, ne protejăm. Când avem un număr mai mare de persoane vaccinate, putem să reducem sau să sistăm răspândirea acestui virus și impactul lui și să ne întoarcem la o viață cât de cât normală”.

Întrebat când estimează că se va ajunge în România la imunizarea populației, Raed Arafat a explicat că este necesară impunizarea a 60-70% dintre români, iar acest lucru depinde de viteza cu care va fi furnizat vaccinul, dar și de modul în care autoritățile îi vor putea convinge pe oameni să se vaccineze.

„Sperăm că dintre cei ezitanți va fi un număr important la vaccinare. E o parte care caută încă informații despre vaccin și rolul nostru este să le dam informații și asta vom face”, a afirmat Arafat.