Sectorul sanitar romanesc are unul dintre cele mai mici bugete din Uniunea Europeana, spune ministrul Sanatatii

0
260

Sectorul sanitar romanesc are unul dintre cele mai mici bugete din Uniunea Europeana. Romania aloca, anul viitor, 5,6% din Produsul Intern Brut Sanatatii, in timp ce media UE este de 9%.

„Avem un buget global pentru Sanatate mult mai mic decat ar fi trebuit sa avem. Avem 5,6% din PIB care este alocat Sanataţii. Avem astfel cel mai mic buget calculat din Uniunea Europeana pentru Sanatate. Ştiţi ca media europeana este de 9% şi trebuie sa incercam ca, in 2020 suntem conştienţi ca nu va fi posibil, dar trebuie sa lucram impreuna ca in 2021 sa ne apropiem de o normalitate europeana”, a afirmat Costache la un post de televiziune.

Ministrul Sanataţii, Victor Costache, şi-a manifestat regretul ca sectorul sanitar romanesc are unul dintre cele mai mici bugete din Uniunea Europeana.

Oficialul a subliniat ca, desi bugetul propus pentru Ministerul Sanatatii in 2020 este mai mic decat cel de anul acesta, cel al Casei Naţionale de Asigurari de Sanatate (CNAS) va creşte de la 38 de miliarde de lei in 2019 la 41 miliarde de lei in 2020, ca urmare a transferului unor programe naţionale de la Ministerul Sanataţii la CNAS.
Costache a amintit si de demararea, in 2020, a unui program operaţional in domeniul sanitar. „in bugetul pe care il avem in domeniul sanataţii se vor regasi fonduri europene şi in ianuarie, va reamintiţi ca am anunţat impreuna cu domnul Boloş (Ioan Marcel Boloş – n.r.), ministrul Fondurilor Europene, un program operaţional pentru Sanatate de aproximativ doua miliarde RON”, a adaugat el. 

Articolul precedentRomania, pe al doilea loc in UE la proportia operatiilor de cezariana
Articolul următorCopiii sunt mai dispusi sa manance legume şi fructe, daca vad in mod regulat imagini cu acestea – studiu