Ne intrebam adesea ce trebuie sa facem ca sa avem parte de o batranete fara griji si mai ales de o batranete fara probleme de sanatate. A imbatrani frumos inseamna sa fii independent, pentru ca batranetea fara independeta nu are nicio valoare.

„Batranetea asistata e trista, batranetea asistata inseamna ca nu poti sa te bazezi pe functia cerebrala, pe cognitie, nu poti sa te bazezi pe picioarele tale pentru ca ai tulburari de mobilitate, de mers, ca trebuie sa-ti indeplinesti singur sarcinile, in casa in care locuiesti singur, ai nevoie de ajutor. De fapt imbatranirea sanatoasa inseamna sa faci ce trebuie”, a declarat conf. univ. dr. Luiza Spiru, seful Clinicii de Geriatrie si Gerontologie din cadrul Spitalului Elias din Bucuresti, intr-un interviu pentru Sanatatea Tv.

O persoana poate imbatranii frumos numai printr-un stil de viata sanatos, adica printr-o alimentatie corecta si echilibrata, exercitii fizice si o calitate a somnului cat mai buna. Tot mai multi oameni au probleme legate de somn, fie din cauza nesigurantei sociale, fie din cauza lipsei banilor, a aprecierilor la locul de munca. Acesti oameni iti pierd increderea in sine si atrag dupa ei totmai multe simptome clinice printre care si tulburarile de somn.

in acest context, conf. univ. dr. Luiza Spiru le recomanda oamenilor sa nu ia somnifere fara sa consulte un medic specializat, pentru ca sunt studii care au demonstrat ca unele somnifere duc la pierderea de masa neuronala. Pentru o viata sanatoasa si o imbatranire fara probleme de sanatate este indicat ca oameni sa faca mult sport, jogging, gimnastica acasa, sau sa mearga pe jos.

in ceea ce priveste alimentatia, este important ca oamenii sa urmeze o dieta echilibrata si sa nu consume alimente modificate genetic. „Mai bine avem o masa de fructe pe zi si incercam sa mancam cam la 2-3 ore daca se poate si chiar daca suntem plecati. Trebuie evitat sa mancam seara pentru ca pe masura ce inaintam in varsta metabolismul se leneveste si atunci ne confruntam cu modificari de ordin hormonal, in special in cazul femeilor, dar si al barbatilor. Secretul unei imbatraniri frumoase consta in faptul ca fiecare om trebuie sa se simta bine cu ceea ce face si ce alege sa faca”, a precizat conf. univ. dr. Luiza Spiru.