Scrisoare deschisa privind sesizarea de neconstitutionalitate a Legii care interzice fumatul in spatiile publice

0
337

in urma adoptarii proiectului legislativ antifumat de catre Parlamentul Romaniei in 15 decembrie 2015, legea care interzice fumatul in spatiile publice a fost contestata la Curtea Constitutionala a Romaniei de catre un grup de parlamentari.

Astfel, promulgarea legii, anuntata de catre Presedintele Klaus Iohannis, este intarziata pana la rezolvarea sesizarii de neconstitutionalitate, care vizeaza definitia spatiului public inchis, presupuse aspecte discriminatorii fata anumite grupuri de fumatori in raport cu altele, precum si interzicerea vanzarii la bucata a tigarilor de foi.

in acest context, Dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, Presedintele Societatii Romane de Cardiologie, Prof. univ. dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie, Conf. univ. dr. Ioan Mircea Coman, Presedintele Fundatiei Inimii impreuna cu Deputatul Aurelia Cristea, initiatoarea modificarii Legii 349/2002 si Cornel Radu-Longhin, Secretar General al European Network for Smoking and Tobacco Prevention au transmis o scrisoare deschisa adresata tuturor, in care analizeaza argumentele expuse in sesizarea de neconstitutionalitate depusa la Curtea Constitutionala a Romaniei.

Astfel, semnatarii afirma ca sesizarea se bazeaza pe trei premise eronate, respectiv ca Legea 349 – modificata ar fi o lege antifumatori, o „confuzie in interpretarea <<fumatorului proprietar>>, perceput ca fiind <<stapan>> cu drepturi absolute in spatiul sau privat, inclusiv acela de a ignora dreptul la sanatate al membrilor familiei sale”, precum si o speculatie a definitiei „spatiului public inchis”, asa cum este folosita in textul legii, prin care se incearca extinderea acesteia si la locuintele private.

„Consideram ca sesizarea este o tentativa de inducere in eroare prin prezentarea fumatorilor drept victime ale unei Legi discriminatorii. Aceasta tentativa, este instrumentata prin:

Trunchierea Art. 26 din Constitutie prin omiterea partii din text care limiteaza libertatea de sine a fumatorului.
Ignorarea semnificatiei „zonei de tranzit din aeroporturile internationale” si, respectiv,a conditiilor de detentie din penitenciarele de maxima siguranta.
Ignorarea motivatiei pentru care se interzice vanzarea la bucata a trabucurilor.”, se precizeaza in document.

Concluzionand, semnatarii scrisorii subliniaza ca „Aceasta tentativa de inducere in eroare a bunului simt (in fapt o tergiversare a ridicarii Romaniei la nivelul vecinilor sai si al majoritatii zdrobitoare a tarilor Comunitatii Europene) se poate intoarce exact impotriva minoritatii fumatoare ale carei drepturi pretinde ca le apara. Prin toate acestea, sesizarea este o ofensa la adresa Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, a majoritatii Parlamentare de 81% si, de fapt, a tuturor cetatenilor tarii (fumatori si nefumatori) (…) Prin actualele ei modificari, Legea 349 aduce, de fapt, la nivel de reciprocitate respectul de care se bucura in prezent fumatorii cu respectul pe care il merita, in aceeasi masura, nefumatorii. Este, prin urmare, o Lege a Respectului Reciproc.”

Scrisoarea deschisa integrala o puteti gasi aici.

Articolul precedentOMS: Doar 38% dintre bebelusi sunt alaptati exclusiv la san in primele sase luni de viata
Articolul următorInfectiile virale, fumatul si consumul de alcool printre factorii care pot declansa psoriazisul