Scleroza multiplă nu este factor agravant pentru COVID-19, potrivit unui studiu

0
82

Prezenţa unui diagnostic de scleroză multiplă, denumită şi scleroză în plăci, nu pare să fie un factor agravant pentru COVID-19, potrivit primelor concluzii ale mai mult organisme specializate în această boală autoimună căreia îi este consacrată o zi mondială celebrată astăzi.

”Este liniştitor faptul că nu există niciun indiciu pentru moment că scleroza în plăci poate fi responsabilă de forme mai grave de COVID-19”, a explicat pentru AFP neurologul Jean Pelletier, din cadrul Fundaţiei ARSEP (Asociaţia pentru cercetare în domeniul sclerozei în plăci), informează AFP citată de Agerpres.

Pe lângă boala în sine, nici faptul de a lua un tratament imunosupresor împotriva sclerozei în plăci (SEP) nu pare asociat riscului unor forme grave de COVID-19, a adăugat acesta.

Ad in title

Aceste prime concluzii au rezultat în urma unui studiu realizat de Fundaţia ARSEP, Societatea francofonă pentru scleroză în plăci (SF-SEP) şi Observatorul francez al acestei boli (OFSEP).

Cercetarea a fost făcută asupra ”unei baze de date de circa 360 de pacienţi diagnosticaţi cu SEP şi care au contractat COVID-19”, potrivit lui Pelletier.

”Scopul era de a răspunde la trei întrebări: bolnavii de SEP sunt mai susceptibili de a contracta virusul, de a face forme grave, în special respiratorii, iar tratamentele sunt asociate cu un risc de a dezvolta forme mai grave” de COVID-19, a adăugat acesta.

”În ceea ce priveşte aceste trei întrebări care ne preocupă şi care îi preocupă pe pacienţi, răspunsul este mai degrabă ‘nu”’, a adăugat Pelletier, chiar dacă sunt necesare anchete mai ample pentru a ajunge la concluzii definitive.

”Dintre cei 360 de pacienţi, 240, adică o largă majoritate, nu au fost spitalizaţi şi nu au avut alte simptome legate de infecţia COVID-19 în afara unei stări de oboseală”, potrivit neurologului.

”Factorii de risc pentru COVID-19 la bolnavii de SEP sunt aceeaşi ca la populaţia generală: vârstă, obezitate şi nivelul de handicap”, a precizat acesta.

De la începutul pandemiei de COVID-19, bolnavii de SEP au fost încadraţi, ca măsură de precauţie, printre categoriile cu potenţial risc.

”Mesajul pe care vrem să-l transmitem este ca aceştia să continue să se protejeze chiar dacă nu există îngrijorări speciale legate de boala de care suferă şi de tratementul pe care-l urmează şi forme grave de COVID-19”, a subliniat Pelletier.

Scleroza în plăci este o afecţiune autoimună a sistemului nervos central (creier şi măduva spinării) care provoacă un dereglaj al sistemului imunitar atacând mielina, învelişul de protecţie al fibrelor nervoase.

Potrivit estimărilor, în lume există peste 2 milioane de bolnavi de scleroză multiplă (100.000 în Franţa, 400.000 în Europa).

Articolul precedentGCS: 151 de cazuri nou confirmate; 1.253 de decese
Articolul următorMedicul nu cere acceptul familiei la completarea certificatului de deces, spune ministrul Sănătății