Medicul nu cere acceptul familiei la completarea certificatului de deces, spune ministrul Sănătății

0
456

Ministrul Sănătăţii a declarat că decesul este confirmat printr-un cerificat constatator, asumat de un medic care trece la cauze toate comorbidităţile.

Această precizare a venit ca urmare a vehiculării în spaţiul public a informaţiei potrivit căreia li s-ar cere familiilor persoanelor decedate în urma altor afecţiuni să fie de acord cu declararea decesului din cauza COVID-19, pentru că „vin bani de la Uniunea Europeană”. Nelu Tătaru a afirmat că decesul este confirmat printr-un certificat constatator, asumat de un medic care trece la cauze toate comorbidităţile.

„Medicul nu cere niciodată avizul sau acceptul familiei să completeze un certificat constatator al decesului”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Tătaru a mai spus că în perioada restricţiilor medicul a fost cel care a decis dacă un pacient cronic poate fi sau nu tratat, însă a existat o reticenţă din partea pacienţilor şi o precauţie din partea medicilor.

„Noi am păstrat spitalele judeţene tocmai pentru patologie non-COVID şi în general patologie de urgenţă. Începând cu starea de alertă s-au luat aceste restricţii în cazurile sau intervenţiile cronice, care au fost impuse progresiv: la început doar 50%, iar restul – dacă sunt acutizări sau decompensări ale afecţiunii cronice. În niciuna dintre aceste perioade nu s-a interzis ca un pacient care simte o decompensare să se prezinte la medic. Medicul a fost cel care a decis dacă acea patologie cronică s-a acutizat, s-a decompensat, dacă poate fi reprogramată, dacă trebuie internată şi operată sau dacă acolo unde erau cazuri oncologice trebuia intervenit. A fost acea libertate a medicului curant să decidă. Ne-am lovit în acea perioadă şi de reticenţa pacienţilor de a se prezenta la spital, mai ales în faza maximă a infecţiilor COVID, precum şi de o precauţie a medicilor de a trata şi alte patologii într-un spital în care erau scenarii de o suprainfecţie COVID la un pacient cu o boală cronică”, a spus Tătaru, vineri seara, la Digi24, în legătură cu pacienţii non-COVID care ar fi fost „lăsaţi pe dinafară pe perioada pandemiei”.

Articolul precedentScleroza multiplă nu este factor agravant pentru COVID-19, potrivit unui studiu
Articolul următorPatrule de roboţi, instalate în spitale belgiene pentru a limita infectările cu COVID-19