SCJU Braşov: Există riscul ca pacienții internați să fie nevoiți să vină cu medicamente și mâncare de acasă

0
539
Foto: doc.ro

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov înregistează datorii de peste 40 milioane lei către furnizori.

Instituția are datorii atât la furnizorii de materiale sanitare şi de medicamente, cât şi la cel de hrană, astfel că există riscul ca urgenţele medicale să fie afectate, a avertizat, miercuri, pentru Agerpres, managerul unităţii sanitare, Emil Mailat:

„Dacă nu vom găsi soluţii pe termen scurt, vom avea din nou probleme de aprovizionare. (…) Suntem în situaţia în care furnizorii ne pot spune: nu vă mai trimitem marfă, materiale sanitare, medicamente. Îi ţinem foarte aproape, vorbim cu ei aproape zilnic, le explicăm situaţia. Din discuţiile cu ei, nici ei nu pot să o mai ducă aşa foarte mult şi atunci vor limita furnizarea către spitale – ‘cui a plătit îi dau, cui nu, nu’.

S-ar putea să se ajungă şi la situaţia să trebuiască să-şi cumpere pacienţii medicamente şi mâncare. Problema nu o văd, însă, atât de mult pe medicamente şi pe hrană. Dacă chiar se întâmplă, o să-i rambursăm pacientului banii pe care i-a cheltuit ulterior.

Adevărata problemă va fi pe partea de urgenţe. Dacă îţi vine un pacient cu politraumatisme şi tu nu ai ace, aţă etc. atunci va fi o problemă. Când am oprit pentru trei zile operaţiile programate (la sfârşitul lunii trecute – n.r.), tocmai de aceea am făcut-o, să nu fie afectate urgenţele”, a declarat reprezentantul SCJU Braşov pentru sursa citată..

Potrivit conducerii SJU, renegocierea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate ar putea aduce unităţii sanitare între 300.000 şi 700.000 de lei în plus, bani din care ar putea fi plătite o parte din datorii iar şefilor de secţii li s-a solicitat să identifice modalităţile prin care se poate eficientiza activitatea fiecărei secţii sau prin care se pot obţine surse de venit suplimentar.

Anul anterior, SCJU Braşov a avut 32.946 pacienţi, cu aproape 5.000 mai mulţi faţă de anul anterior:

„Deşi am avut pacienţi mai puţini, am avut un buget mai mare, cheltuielile au fost mai mari şi asta deoarece, pe lângă inflaţie, au crescut toate costurile, inclusiv cele cu medicamentele şi hrana”, a menţionat managerul SCJU Braşov.

În urmă cu trei săptămâni, blocul operator a fost închis pentru trei zile, pacienţii fără urgenţe fiind reprogramaţi la date ulterioare.

Articolul precedentValori depășite ale radiațiilor într-un spital din centrul Timișoarei. Autoritățile susțin că nu există victime
Articolul următorUMFST: Două locuri la Medicină pentru viitorii angajați ai SRI