SCJU Bihor: O fetiță de 1 an a fost operată cu succes pentru o malformație respiratorie

0
131

O fetiță în vârstă de 1 an și 2 luni a fost diagnosticată cu atrezie coanală completă bilaterală, o malformație congenitală gravă, care îi afecta respirația. În urma unor investigații medicale amănunțite, medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Bihor au realizat cu succes o intervenție chirurgicală complexă, salvând viața micuței.

Fetița ajunsese la spital prezentând dificultăți severe de respirație, iar în urma consultului a fost diagnosticată cu o afecțiune rară care bloca comunicarea între fosele nazale și rino-faringe, din cauza unei membrane suplimentare. Această malformație este de obicei diagnosticată la naștere și poate duce la deces în primele zile de viață din cauza imposibilității de a respira pe nas și a se hrăni corect.

Intervenția chirurgicală a fost realizată pe Secția Clinică ORL a spitalului, sub conducerea Dr. Ciprian Venter, medic primar ORL și șef de secție, și a echipei sale, care a lucrat alături de medicii din Secția Clinică ATI I, condusă de Dr. Carmen Pantiș. Operația a presupus o procedură endoscopică complexă, prin care membrana obstrucționantă a fost îndepărtată, restabilindu-se astfel comunicarea naso-rino-faringiană.

Intervenția, care a durat aproximativ o oră și jumătate, a fost un succes, iar fetița a evoluat favorabil, fiind externată după doar două zile. Aceasta a fost un caz cu risc ridicat, dat fiind vârsta fragedă și complexitatea patologiei, însă echipa medicală a reușit să asigure o intervenție precisă și eficientă.

„Realizarea cu succes a acestei intervenții a fost posibilă datorită colaborării strânse dintre Secția ORL și Secția ATI, dar și datorită dotărilor moderne ale spitalului, care ne permit să intervenim în cazuri deosebit de complexe,” a declarat Dr. Ciprian Venter, medic primar ORL și șef de secție.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor continuă să beneficieze de sprijinul Conducerii spitalului, al Primăriei Municipiului Oradea și al Ministerului Sănătății, care au asigurat dotarea cu echipamente medicale de ultimă generație și crearea unui mediu optim pentru tratamentele complexe.

În cadrul Secției Clinice ORL, se efectuează o gamă largă de intervenții chirurgicale, inclusiv cele de mare complexitate, precum chirurgia endoscopică a sinusurilor și căilor respiratorii, intervențiile oncologice și chirurgia urechii.

Articolul precedentIRO folosește, în premieră, tratament prin radioterapie de ultimă generație la Iași
Articolul următor11 pacienți operați cu tehnologii minim-invazive în cadrul unui workshop urologic la SCJU Arad