11 pacienți operați cu tehnologii minim-invazive în cadrul unui workshop urologic la SCJU Arad

0
69

Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a găzduit, în perioada 03-04 aprilie, un workshop de referință în domeniul urologiei, dedicat tratamentului litiazei renale prin tehnici minim-invazive. Evenimentul, organizat de Secția Clinică Urologie în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, a reunit medici urologi din Arad și București, specialiști și rezidenți, care au participat la o serie de intervenții chirurgicale complexe.

„11 pacienți cu afecțiuni urologice de litiază renală au fost operați joi și vineri în cadrul unui workshop organizat de către echipa medicală a Secției Clinice Urologie! Pacienții au beneficiat de intervenții chirurgicale minim-invazive efectuate de către echipe mixte, alcătuite din medici urologi din Arad și București și medici anesteziști din cadrul Secției Clinice Anestezie și Terapie Intensivă II, cu ajutorul celor mai noi tehnologii în domeniu, puse la dispoziție de către Daco Medical Technologies și Olympus”, a declarat echipa organizatorică.

Workshop-ul a cuprins atât sesiuni teoretice, cât și o parte practică, în care au fost realizate 11 intervenții minim-invazive pentru extragerea calculilor urinari folosind aparatură de ultimă generație. Participanții au avut oportunitatea de a învăța tehnici avansate de tratament ale litiazei renale, aplicabile în cazuri de dificultate mare.

„Suntem la a doua ediție a acestui workshop organizat la Arad, cu un grad de complexitate mai crescut față de ediția anterioară, prin efectuarea operațiilor de Nefrolitotomie percutanată pe lângă cele de Ureteroscopie flexibilă. Aceste tehnici există de mulți ani în domeniul medical, însă aparatura actuală ne permite să rezolvăm cazuri mult mai complexe, în mai puține ședințe și într-un timp operator mai scurt, iar astfel, scade numărul zilelor de spitalizare și pacientul prezintă o recuperare mult mai rapidă”, a explicat Șef lucrări Dr. Horia Mureșan, medic șef al Secției Clinice Urologie a SCJU Arad.

Workshop-ul a fost o oportunitate importantă pentru echipele de medici, dar și pentru pacienți, având în vedere beneficiile majore ale chirurgiei minim invazive. „Suntem onorați să organizăm a doua ediție a acestui workshop, extrem de util pentru echipa medicală a urologiei. Timp de două zile am avut ocazia să deprindem cunoștințe noi de la experți în domeniul urologiei și să efectuăm intervenții chirurgicale minim invazive pentru litiaza renală cu tehnologie de ultimă generație, care vine cu beneficii majore atât pentru medici cât și pentru pacienți”, a adăugat Dr. Alin Greluș, medic specialist Urologie la SCJU Arad și organizator principal al evenimentului.

Intervențiile au inclus tehnici avansate precum ureteroscopia flexibilă și nefrolitotomia percutanată. „Chirurgia minim invazivă presupune accesul în căile urinare prin intermediul orificiului natural al organismului uman – meatul uretral extern, prin intermediul unui aparat miniaturizat care permite accesul către căile urinare superioare, unde identificăm prezența litiazei renale, iar cu ajutorul laserelor de ultimă generație realizăm o fragmentare a calculilor urinari la nivel de pulbere care, ulterior, este eliminată de pacient. Practic, se realizează o chirurgie intra-renală, în spațiu închis, în cadrul ureteroscopiei flexibile. În cazul nefrolitotomiei percutanate se realizează un traiect direct de la piele către rinichi, prin efectuarea unei puncții sub ghidaj radiologic, se introduce un aparat numit Nefroscop prin intermediul căruia se efectuează fragmentarea, cu diferite tipuri de energii, și extracția directă a litiazei renale”, a explicat Dr. Mureșan.

De asemenea, workshop-ul a inclus și cazuri complexe, cum ar fi tratamentul calculilor coraliformi și al cazurilor cu particularități anatomice ale căilor urinare. „De menționat este și faptul că, în cadrul acestui workshop, s-au realizat trei cazuri complexe, în cazul unor pacienți cu particularități legate de dimensiunea calculilor urinari – calculi coraliformi și particularități anatomice de formare a căilor urinare, cazuri care s-au realizat într-o singură ședință operatorie – fapt care a fost posibil datorită colaborării în echipă mixtă și a aparaturii puse la dispoziție în cadrul acestui workshop”, a adăugat Dr. Greluș.

Articolul precedentSCJU Bihor: O fetiță de 1 an a fost operată cu succes pentru o malformație respiratorie
Articolul următorInvestiție de 3,4 milioane lei la SCJU Galați: Echipamente de ultimă generație pentru secțiile ORL, chirurgie și urologie