Schimbari importante in privinta selectarii managerilor unitatilor sanitare publice

0
302

Modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, adoptata astazi de Guvern prin Ordonanta de Urgenta, aduce schimbari importante in ceea ce priveste selectarea managerilor unitatilor medicale publice. Mai exact, vor fi eliminate restrictiile privind participarea la concurs si deschiderea competitiei in selectarea celor mai competenti directori, se arata intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Guvernului.

Astfel, sfera persoanelor care pot ocupa functia de manager de spital public se largeste, selectia managerilor putandu-se face si din randul altor categorii de specialisti cu experienta si abilitati de conducere dovedite si fara a mai exista obligatia ca managerul sa fie cadru didactic universitar sau medic primar, asa cum prevedea legea pana in prezent.

De asemenea, pentru a asigura o conducere cat mai profesionista a spitalelor au fost extinse si incompatibilitatile pentru manager si ceilalti membri ai comitetului director (director medical, director financiar-contabil si, in spitalele cu peste 400 de paturi, directorul de ingrijiri), se mai arata in comunicatul de presa. Aceste functii devin practic incompatibile cu cele de conducere, administrare si control la nivelul partidelor politice sau al societatilor comerciale.

Mai mult, managerii sau membrii comitetului director nu vor avea voie sa primeasca finantare pentru activitatile didactice sau de cercetare stiintifica din partea furnizorilor de bunuri si servicii ai spitalului.

Conditiile de exercitare a activitatilor de manager vor fi stabilite prin ordin al ministrului Sanatatii si prin contractul de management.

Mai multe detalii despre acest subiect puteti citi pe www.comunicatemedicale.ro.

Articolul precedent(P) Echipa multidisciplinara de specialisti, esentiala in ingrijirea pacientilor cu diabet si picior diabetic
Articolul următorSpitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca a achizitionat un angiograf digital de ultima generatie