Sapte din zece gravide se confrunta cu dureri de spate

0
400

Aproximativ 70% dintre femeile insarcinate acuza dureri in zona dorsala sau lombara, arata statisticile medicale la nivel international. Acest lucru este insa considerat normal, avand in vedere modificarile fizice si hormonale care intervin in acesta perioada. Durerile pot aparea in perioada sarcinii, dar si dupa nastere.

,,Fiecare durere are explicatia sa. Uterul se mareste, iar bazinul trebuie sa se adapteze pentru a face loc copilului care se dezvolta in uter. Uterul marindu-se, pune presiune pe peretele abdominal, la care trebuie sa faca fata musculatura posterioara, cea spinala. Dezechilibrul intre musculatura anterioara si cea posterioara produce o durere de spate. Din aceasta cauza apare modificarea pozitiei centrului de greutate. Coloana lombara incearca sa se redreseze si in felul acesta musculatura intra in contractura si produce durere”, explica dr. Iulia Belc, Medic Primar Medicina Fizica si de Reabilitare.

O cauza mai putin cunoscuta a acestor dureri este de natura hormonala.

,,Corpul secreta un hormon numit relaxina, care imbiba fibrele de colagen, facand ca articulatiile sa devina mai elastice. Asa se explica faptul ca, in perioada sarcinii, unele femei acuza dureri la nivelul articulatiilor periferice (pumn, cot, genunchi). Mai mult, aceste articulatii se pot inflama. Nivelul relaxinei revine la normal abia la noua luni dupa nastere”, sustine specialistul.

Pentru o sarcina usoara si de asemenea pentru a pregati musculatura si respiratia pentru nastere, specialistii recomanda gimnastica pentru gravide, dupa incheierea primului trimestru de sarcina, cand senzatia de greata si de rau a disparut si atunci cand medicul ginecolog isi da acordul in acest sens.

,,Exercitiile din timpul sarcinii trebuie sa se concentreze pe musculatura planseului pelvin, pe musculatura spatelui si pe invatarea si adoptarea unei respiratii corecte. Toate aceste lucruri vor mentine un tonus si un echilibru intre musculatura abdominala si musculatura spatelui si vor ajuta ca efortul si durerea sa fie mai mici”, afirma dr. Iulia Belc.

Mai mult decat atat, programul de exercitii fizice medicale trebuie adaptat in fiecare trimestru de sarcina si trebuie individualizat in functie de fiecare femeie in parte. Programul de exercitii se continua si dupa nastere, precoce in cazul unei nasteri normale, mai tarziu in cazul in care s-a realizat o operatie cezariana. Exercitiile postpartum ajuta la intarirea planseului pelvin, la tonifierea musculaturii spatelui si a abdomenului, la prevenirea durerilor de spate si la revenirea la forma fizica initiala.

Exista si alti factori care pot provoca dureri de spate dupa nastere, cum ar fi pozitia monotona din timpul alaptarii sau ridicarea constanta a copilului dintr-un loc in altul. Se recomanda in acest sens asezarea pe un fotoliu cu brate, astfel incat cotul sa poata fi sprijinit de partile laterale, iar spatele sa poata fi tinut drept si folosirea a doua sau trei saltele in patul copilului, astfel incat efortul de a-l ridica sa fie cat mai mic.

Articolul precedentProgramul de suport psihologic „Restart la Viata” pentru pacientele diagnosticate cu cancer, extins la Ploiesti
Articolul următorCNAS pregateste reinceperea tratamentului fara interferon in luna mai