Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin: screeningul si vaccinul HPV pot preveni pana la 80% din cazuri

0
51

intre 24 si 30 ianuarie 2016 este marcata Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, initiativa prin care Asociatia Europeana a Cancerului Cervical (European Cervical Cancer Association – ECCA) urmareste sa creasca gradul de constientizare a populatiei cu privire la aceasta forma de cancer si la felul in care poate fi prevenita.

Pana la 80% dintre cazurile de cancer de col uterin pot fi prevenite prin organizarea unor programe eficiente de screening, atrage atentia ECCA. Pe langa aceasta, vaccinarea impotriva Virusului Papilloma Uman (HPV) este extrem de eficienta daca este efectuata in perioada adolescentei si poate reduce rata dezvoltarii cancerului de col uterin pe viitor.

Totusi, in fiecare an, in Europa, aproximativ 60.000 de femei afla ca au cancer de col uterin, iar 30.000 de femei mor din cauza acestei forme de cancer din cauza ca in multe tari nu exista programe eficiente de screening de col uterin sau vaccinare impotriva HPV sau, chiar daca exista, multe femei nu sunt constiente de importanta lor, iar din acest motiv nu le folosesc.

si in Romania, cancerul de col uterin este responsabil de circa 2.000 de decese anual, potrivit celor mai recente date ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (Cancer Country Profile 2014), in timp ce incidenta cancerului de col uterin este dubla.

Articolul precedentHOSPICE Casa Sperantei a strans peste 1,7 mil. de lei pentru pacientii care sufera de boli incurabile
Articolul următorUMF Iasi si-a ales noul rector. Cine este prof. dr. Viorel Scripcariu, cel care va conduce institutia in urmatorii patru ani?