În 2021, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este marcată în perioada 18-24 ianuarie, prilej cu care se are în vedere conștientizarea populației cu privire la această afecțiune și la modul în care riscul apariției acestei boli maligne poate fi redus.

Cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor cu vârsta de 35 de ani. Vestea bună este că 75% dintre cazurile de cancer de col uterin pot fi prevenite cu ajutorul metodelor de screening, potrivit NHS Employers. Astfel, cancerul de col uterin este una dintre cele mai prevenibile și tratabile forme de cancer.

De asemenea, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a desemnat toată luna ianuarie a acestui an ca fiind Luna de conștientizare a cancerului de col uterin.

Potrivit IARC, în anul 2020, aproximativ 604.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin la nivel Mondial și aproximativ 342.000 de femei au pierdut lupta cu această boală.

Principala cauză a cancerului de col uterin este infecția cu HPV. Însă un screening eficient și depistarea timpurie a bolii permit un tratament corespunzător și chiar vindecarea.

În România, cancerul de col uterin este al doilea tip de cancer care afectează femeile de toate vârstele, după cel mamar, potrivit GLOBOCAN. Mai exact, 3.308 femei sunt diagnosticate annual cu cancer de col uterin, iar peste 1.700 pierd lupta cu această boală.