Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului(25 -31 mai): 20.000 români ce ar putea fi salvați mor anual din cauza deficiențelor din sistemul de sănătate. Cancerul pulmonar, pe primul loc în statistica morții

0
78

În perioada 25-31 mai este marcată, anual, Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului; anul acesta, campania EWAC se concentrează asupra viitorului prevenirii cancerului în Europa şi asupra rolului Codului european împotriva cancerului (ECAC), precum şi a rolului pe care Planul european de combatere a cancerului (#EUCancerPlan) îl joacă în prevenirea, depistarea timpurie, tratament cancerului și supravieţuire.

Conform datelor Registrului european al inegalităţilor în cancer, Romania înregistrează a doua cu cea mai mare mortalitate prematură prin cancer din Europa, după Ungaria; potrivit autorităților, peste 95.000 noi cazuri de cancer şi 275.000 pacienţi oncologici se aflau în tratament în 2021.

INS: 533.175 români cu cancer, în evidență, anul trecut

Doar în 2021, s-au înregistrat peste 95.000 cazuri noi de cancer, conform datelor INS, iar numărul bolnavilor rămaşi în evidenţă, anul trecut, a fost de 533.175(!) cazuri faţă de 520.561 bolnavi rămăşi în evidenţă în anul 2021.

Cancerul reprezintă a doua cauză de deces în ţara noastră: în 2021 numărul deceselor prin tumori a a ajuns la 46.779 iar mortalitatea cea mai frecventă pentru această clasă de boli s-a înregistrat pentru cancer pulmonar, de sân, tumora malignă a pancreasului şi tumora maligna a stomacului.

Statistica morții: România, cu jumătate de decese mai mult decât media europeană!

Raportul OECD şi al Comisiei Europene arată că România are cu 48% mai multe decese în oncologie decât media europeană şi peste 20.000 de decese evitabile, pe an, din această patologie.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) se alătură eforturilor naţionale şi europene de control al cancerului, advocând pentru acces la prevenţie şi tratament, pentru îmbunătăţirea rezultatelor în domeniul cancerului.

Potrivit unui comunicat recent al organizației, în prezent, pacienţii oncologici din România se confruntă cu o acutizare a efectelor unei finanţări insuficiente.

În context, FABC trage un semnal de alarmă cu privire la finanţarea suboptimală pentru tratarea bolnavilor oncologici, după ce un număr din ce în ce mai mare de pacienţi cu cancer acuză faptul că nu le este asigurat tratamentul esențial în spital.

Românii cu cancer nu au timp să aștepte!

„Reamintim că pacienţii cu cancer nu au timp să aştepte şi au nevoie de tratamentul potrivit, la momentul potrivit. Apreciem eforturile care s-au realizat până acum, solicităm tuturor actorilor responsabili să continue să prioritizeze alocarea resurselor financiare necesare pentru a acorda şansa la viaţă la care are dreptul fiecare cetăţean român. Orice întrerupere a tratamentului afectează evoluţia clinică pozitivă pe care pacientul a obţinut-o anterior şi se pierd astfel vieţi, dar şi investiţiile realizate. Pentru pacienţii noi este importantă iniţierea tratamentului cât mai devreme după diagnostic astfel încât şansa la viaţă şi calitatea vieţii lor să fie maximizată”, transmite Cezar Irimia, Preşedintele FABC.

„Este cu atât mai grav faptul că lipsa resurselor financiare face ca pacienţii să nu aibă acces la puţinele opţiuni de tratament disponibile”, adaugă acesta.

„FABC este deschis oricăror punţi de dialog care pot conduce la rezolvarea deficienţelor curente semnalate şi este încrezător că se vor găşi soluţii urgente şi adaptate nevoilor reale ale pacienţilor, mai ales că ne apropiem de prima rectificare bugetară a acestui an, în care speram cu toţii că pacienţii oncologici nu vor fi uitaţi” – transmite Federația.

A XV-a ediţie a Conferinţei Naţionale a FABC, care se va desfăşura în Poiana Braşov in perioada 01-04 iunie, dedicata Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer, va avea ca tema principala implementarea de urgenţă a legii Planului Naţional de Prevenire şi Control al Cancerului, promulgată anul trecut.

Articolul precedentProducătorii români de medicamente cer măsuri drastice împotriva reclamelor mincinoase la suplimetele alimentare periculoase și neverificate de autorități
Articolul următor„Cancerele de Sânge. Conștientizare prin informare”(I): „90 % din posibilii pacienți cu mielom multiplu ar putea fi diagnosticați în stadii timpurii de boală”