Romania dispune de un program national de vaccinare cu o acoperire intre 95% si 99% in anul 2010 si se alatura eforturilor de imunizare a populatiei. Potrivit specialistilor, imunizarea este un drept fundamental si o interventie eficienta pentru reducerea riscului de boala si a decesului, oferind beneficii semnificative pentru calitatea vietii populatiei.

in acest sens, in perioada 21-27 aprilie se marcheaza Saptamana Europeana a Vaccinarii, campanie ce are ca scop cresterea gradului de constientizare a importantei imunizarii. in cadrul Saptamanii Europene a Vaccinarii va fi demarata campania „Sa prevenim. Sa protejam. Sa imunizam „, o initiativa a Biroului Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care promoveaza vaccinarea fiecarui copil, etapa vitala pentru prevenirea bolilor infectioase si pentru salvarea de vieti.

O atentie majora se acorda copiilor din grupurile vulnerabile/defavorizate. Actiunile de imunizare din ultimii ani au dus la o scadere accentuata a imbolnavirilor si deceselor cauzate de bolile infectioase. Exista un numar mare de copii defavorizati, ce nu au fost imunizati (peste 650.000 de copii din Europa nu au fost vaccinati impotriva pojarului). Printr-o larga acoperire vaccinala si printr-un efort sustinut, bolile infectioase pot fi controlate si eliminate, iar unele dintre acestea pot fi eradicate, cum ar fi poliomielita.