Săptămâna europeană a testării pentru hepatite

0
153

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România organizează, în perioada 15-31 mai, o serie de campanii de testare în mai multe județe din țară, în scopul diagnosticării persoanelor infectate cu virusul hepatitic B sau C și sprijinirea acestora pentru a începe cât mai repede tratamentul.

Activitățile se înscriu în „Săptămâna Europeană a Testării pentru Hepatite”, campanie care încurajează eforturile de testare și promovează conștientizarea cu privire la beneficiile testării precoce pentru hepatită și HIV.

Astfel, marți, 16 mai, va avea loc o conferință de presă la București în cadrul căreia APAH-RO oferă posibilitatea celor prezenți de a se testa în mod gratuit.

Etapele vizate de noile campanii

Campaniile de testare pentru hepatite a crescut în ultimii ani la nivel național, atât prin intermediul fondurilor europene cât și al celor private dar mai sunt pași de îndeplinit pentru gestionarea hepatitelor virale ca problemă de sănătate publică, precizează APAH-RO.

Sunt vizate etape precum:

  • O acoperire mai bună a grupurilor vulnerabile și a zonelor în care trăiesc comunități defavorizate sau din afara regiunilor acoperite deja de campaniile de testare finalizate ori în curs de finalizare
  • Accesul la terapii inovatoare pentru toate formele de hepatite virale
  • Asigurarea că fiecare pacient depistat are acces compensat la investigațiile necesare indiferent de zona în care locuiește
  • Soluționarea problemei pacienților neasigurați (Legea încă nu are norme)
  • Accesul la terapia antivirală indicată de medic fără pauze

În 2023 se împlinesc patru ani de când a fost elaborat „Planul-cadru național pentru controlul hepatitei în România până în 2030”, în acord cu strategia Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), prin care țara noastră și-a asumat reducerea la jumătate a transmiterii hepatitelor virale. Dar, atingerea acestor ținte implică alocarea unor resurse financiare corespunzătoare, potrivit Marinelei Debu, președintele APAH-RO.

Demarat ca un eveniment anual în 2013, acesta a ajuns astăzi la două sesiuni anuale – desfășurate primăvara și toamna.

Articolul precedentSesiune de instruire a medicilor UPU și pompierilor
Articolul următorIOCN, partenerul Cyprus University of Technology într-un proiect inovator