Săptămâna Europeană a Mobilității: Cel puțin unul din patru adulți și peste 80% din adolescenți nu sunt suficient de activi fizic

0
140

Mobilitatea activă are impact asupra sănătății populației prin reducerea incidenței bolilor cronice netransmisibile: boli cardiovasculare, cancer, boli respiratorii, metabolice, afecțiuni psihice, transmite Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în contextul Săptămânii Europene a Mobilității, marcată în perioada 16-22 septembrie.

„Mobilitatea parin forme alternative de transport ecologic nepoluant are impact asupra creșterii calității vieții, mai ales în mediul urban și asupra sănătății prin reducerea poluării aerului, a poluării fonice, a accidentelor rutiere, cât și numărului persoanelor obeze. Mobilitatea activă presupune utilizarea formelor nemotorizate de deplasare”, afirmă INSP.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cel puțin unul din patru adulți și peste 80% din adolescenți nu sunt suficient de activi fizic. Conform aceleiași surse, 7-8% din bolile cardiovasculare, depresii, demențe și aproximativ 5% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite dacă oamenii ar fi mai activi fizic.

Lansat în anul 2002, Proiectul European intitulat Săptămâna Europeană a Mobilității promovează schimbarea comportamentului în favoarea mobilității active, a transportului public și a altor soluții de transport nepoluante și inteligente.

Evenimentul principal al informării derulate anual în perioada 16-22 septembrie, are loc în data de 22 septembrie și este cunoscut ca „Ziua mondială fără autoturisme”.

 

Articolul precedentCrucea Roșie: Cursuri gratuite de limba română și activități în sprijinul cetățenilor ucraineni și copiilor acestora stabiliți temporar în România
Articolul următorCluj: Se înființează Compartimentul Primiri Urgențe de Specialitate la Spitalul de Boli Infecțioase