Ministerul Sănătății a anunțat primele sancțiuni la Spitalul Județean de Urgență Reșița, unde au fost surprinse imagini cu modul în care sunt tratați pacienții din cadrul secției de Boli Infecțioase. Inspecția Sanitară de Stat (ISS) le-a amendat pe directoarea spitalului, asistentele șefe de la două secții, o altă asistentă și o infirmieră.

Astfel, ISS a aplicat primele sancțiuni, în valoare de 18.400 de lei, reprezentanților Spitalului Județean de Urgență Reșița, după prima zi de control în această unitate sanitară.

Astfel, inspectorii sanitari au sancționat managerul unității cu o amendă în valoare de 10.000 lei, pentru neefectuarea periodică sau după necesitate a lucrărilor de igienizare și reparații a clădirilor sanitare, conform HG 857/2011, art 30, lit e, deși lucrările de igienizare se aflau în planul de conformare asumat de manager cu termen luna decembrie 2020.

De asemenea, asistenta șefă a secției de Pneumopftizilogie si asistenta șefă a secției de Boli Infecțioase au fost sancționate cu câte 2.000 lei fiecare pentru nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru de către personalul medical și auxiliar, în conformitate cu art 32, lit k, HG 857/2011. Pentru același motiv, tot cu 2.000 lei a fost amendată și una dintre infirmierele unității sanitare.

O altă asistentă medicală care activează în cadrul secției de Boli Infecțioase a fost sancționată cu 2.400 lei pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor medicale periculoase rezultate din activități medicale, conform HG 857/2011, art.31, lit f.

Acțiunea de control va continua zilele următoare, echipei de la nivelul local i se va alătura o echipă din cadrul Ministerului Sănătății, potrivit unui comunicat de presă.

Mai multe imagini cu bolnavi nesupravegheaţi, îmbrăcaţi sumar sau dezbrăcaţi au apărut, miercuri, în spaţiul public, fiind vorba despre persoane cu probleme psihice, care stau în condiţii mizere în Staţionarul 3 al Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa.