ingrijirea necorespunzatoare a danturii, periajul rar sau gresit pot reprezenta o cauza pentru aparitia unor boli cardiovasculare, a tulburarilor de alimentatie si chiar a nasterilor premature. Specialistii recomanda sa fim atenti si sa acordam importanta durerilor de dinti, inflamatiilor gingivale sau modificarilor mucoasei bucale pentru ca acestea pot genera o serie de boli grave.

Romania se situeaza in primele trei locuri din clasamentul european in privinta mortalitatii din cauza bolilor cardiovasculare. Punctul de pornire a acestor afectiuni poate fi ingrijirea deficitara a cavitatii bucale. Din acest motiv, bolile gingiilor pot permite bacteriilor sa intre in sange si sa produca probleme cardiace. Astfel, un sistem imunitar slab sau o valva a inimii deja cu probleme, pot duce la o infectie a mucoasei interioare a inimii, numita endocardita, iar parodontita poate fi unul din factorii care duc la accidente vasculare cerebrale.

Detartrajele si periajele profesionale efectuate de doua ori pe an pot reduce riscul bolilor de gingii si implicit al celor cardiovasculare. insa, surprinzator este ca specialistii au corelat afectiunile dentare si cu alte tipuri de boli, precum diabetul zaharat sau boala Alzheimer. Explicatia consta in faptul ca diabetul zaharat reduce rezistenta organismului si expune gingiile la infectii. in plus, persoanele care nu tin sub observatie cantitatea de zahar din sange sunt predispuse sa dezvolte infectii mai frecvente si mai grave, ale gingiilor si ale oaselor pe care se fixeaza dintii. Astfel, persoanele cu o glicemie peste limitele normale sunt mai predispuse la boala parodontala.

Pierderea dintilor inainte de varsta de 35 ani poate fi un factor de risc pentru boala Alzheimer. Din acest motiv ingrijirea corecta a danturii poate tine la distanta alte afectiuni.