Ministerul Sanatatii va avea in premiera un departament cu atributii in evaluarea tehnologiilor medicale. Astfel, in data de 18 aprilie, la cererea Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat Hotararea de Guvern pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, potrivit unui comunicat de presa remis Sanatatea TV.

„Evaluarea tehnologiilor medicale foloseste metode stiintifice si va fundamenta, in viitor, deciziile privind punerea pe piata sau achizitia medicamentelor, a echipamentelor medicale si tehnologiilor. De exemplu, in domeniul medicamentelor, Comisia Nationala de Transparenta face o analiza din punct de vedere stiintific si profesional, a propunerilor comisiilor de specialitate ale Ministerului Sanatatii, privind introducerea unui produs farmaceutic in lista de medicamente compensate, dar, in prezent, nu exista nicio autoritate care sa realizeze un studiu privind impactul farmaco-economic si social al respectivului produs”, a declarat Ministrul Sanatatii, conf. univ. dr. Ladislau Ritli.
Serviciul nou infiintat va avea atributii in analiza si supervizarea rapoartelor redactate de institutii abilitate, organizatii, experti sau cercetatori externi, cu privire la medicamentele, dispozitivele medicale, echipamentele si tehnicile medicale de inalta performanta care sunt sau vor fi utilizate in sistemul sanitar. Pentru acest demers vor fi elaborate ghiduri metodologice nationale de evaluare a tehnologiilor medicale, si a formatelor rapoartelor de evaluare a tehnologiilor medicale, in conformittae cu standardele internationale