Salvați Copiii: Echipamente medicale de un milion de euro, pentru 45 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi

0
254
Sursa foto: SCJU Timisoara

45 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din 28 de judeţe au fost dotate cu peste 170 de echipamente medicale de un milion de euro, prin programul „Împreună din prima zi” pentru reducerea mortalităţii infantile, potrivit unui comunicat al Organizației Salvaţi Copiii România.

Potrivit sursei citate, peste 20.000 de nou-născuţi vor beneficia de cele mai bune îngrijiri medicale.

„Cele 45 de secţii de neonatologie au primit echipamente de neonatologie printre care: ecografe care vor ajuta la identificarea rapidă a diferitelor malformaţii şi intervenţia timpurie pentru a preveni complicaţiile; sisteme avansate de ventilaţie; dispozitive de monitorizare care ajută la diagnosticul unei game largi de boli frecvent întâlnite la prematuri; incubatoare cu control termic precis care asigură temperatura ideală pentru dezvoltarea bebeluşilor prematuri; blendere de oxigen; stimulator resuscitare nou-născut; pulsoximetre şi videolaringoscop”, se arată în comunicat.

Programul „Împreună din prima zi” a fost implementat în perioada aprilie 2022 – aprilie 2023.

„Programul de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală este unul prioritar pentru Salvați Copiii, iar rezultatele lui se convertesc direct în vieți salvate. Nimic nu e mai dramatic decât pierderea unui prematur, din cauză că maternitatea unde a venit pe lume nu are aparatură medicală de ultimă generație, care să-l ajute să devină puternic, până când va reuși să respire singur și să meargă acasă. Avem în medici cei mai buni parteneri și astfel reușim să sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar” a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Organizația Salvați Copiii, citată în comunicat.

Din 2010 până în prezent, Salvaţi Copiii a dotat 107 unităţi medicale (secţii de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secţii de pediatrie şi Obstetrică-Ginecologie) din toate judeţele cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro.

Echipa Salvaţi Copiii România, susţinută de specialişti locali (medici de familie, asistenţi sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o reţea de incluziune socială şi combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) la nivel local, astfel ajutând la creşterea accesului la servicii sustenabile şi de calitate pentru mame, gravide, gravide minore şi copii până în 5 ani.

Până în prezent, Salvaţi Copiii România a lucrat în 20 de judeţe, în 61 de comunităţi rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide şi copii până în 5 ani.

Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru 2021, România se află pe locul doi în Uniunea Europeană la capitolul mortalitate infantilă, indică o statistică Eurostat. Potrivit datelor finale ale Institutului Naţional de Statistică, în 2021 rata mortalităţii infantile a arătat „discrepanţele majore” dintre judeţele ţării. Astfel, primele trei poziţii în top sunt ocupate de Tulcea (o rată a mortalităţii infantile de 11,1 la mia de copii născuţi vii), Sălaj (8,9 la mie) şi Neamţ (8,2 la mie), în vreme ce în Bucureşti, unde sunt cele mai multe maternităţi de gradul 3, rata mortalităţii infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuţi vii.

Articolul precedentRomânia, printre statele UE care se alătură demersului de reducere a dependenței față de China în privința medicamentelor
Articolul următorDavid Popovici și-a donat medalia de aur: „Campionii nu se găsesc doar în bazinele de înot ci și în cabinetele de oncologie unde trofeul suprem este șansa la viață”