Salvați Copiii: E nevoie de norme metodologice clare pentru ca școlile să permită reîntoarcerea elevilor

0
312

Organizaţia Salvați Copiii atrage atenţia că 21% dintre școlile din România nu sunt pregătite să își primească elevii înapoi la şcoală, peste o treime dintre elevii din România învață în școli cu spații excedentare, iar aproape jumătate dintre elevii români (47%) au avut acces limitat la educația online.

De asemenea, reprezentaţii Salvați Copiii România atrag atenția că e nevoie de norme metodologice clare, pentru ca toate școlile să permită reîntoarcerea elevilor, în condiții de siguranță și non-discriminare.

Organizația solicită autorităților, atât din domeniul educației, cât și al sănătății, să elaboreze un ghid comprehensiv care să ajute școlile să decidă asupra soluțiilor optime de începere a anului școlar în funcție de mai mulți factori, dincolo de contextul local al incidenței și transmiterii COVID 19, respectiv spațiile disponibile și gradul de aglomerație al școlii, distanța parcursă și modul în care elevii și cadrele didactice ajung la școală, condițiile igienice din unitățile de învățământ (accesul la apă și canalizare) etc.

Potrivit aceleiaşi organizaţii, toți copiii trebuie să revină la școală, în condiții egale de siguranță sanitară și acces real la educație de calitate.

”În opinia noastră, în absența unui astfel de ghid, deciziile privind modalitatea de începere a cursurilor riscă să fie una greșit fundamentată sau arbitrară și nu pot sprijini asigurarea unei educații de calitate pentru toți copiii, în funcție de circumstanțele individuale și de evoluția contextului pandemic”, consideră Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Organizația Salvați Copiii România salută totodată anunțul făcut de președintele Klaus Iohannis, ca decizia privind felul în care va arăta participarea școlară să fie descentralizată și fiecare autoritate locală să își asume, în funcție de contextul epidemiologic, de comunitate, de nevoile reale ale copiilor și de măsurile pe siguranță pe care le implementează, cum vor fi organizate cursurile.

“Punem la dispoziția Președinției și a autorităților expertiza Salvați Copiii, pentru ca educația copiilor să fie prioritatea absolută a agendei. Este sențial e ca toți copiii să se întoarcă la școală, în condiții de siguranță și de acces egal. Anul școlar nu poate începe doar pentru unii copii. Școlile trebuie să asigure copiilor condiții optime, atât de igienă și distanțare socială, cât și de acces real la educație”, a spus Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

 

Articolul precedentDirecţiile de Sănătate Publică vor primi centrale pentru a răspunde în timp util la apelurile primite
Articolul următorMinistrul Sănătății, Nelu Tătaru, a evaluat în această dimineață situația epidemiologică din județul Timiș