„Salvaţi Copiii” a donat Spitalului Universitar un ecograf performant şi un ventilator de suport respirator

0
363

Clinica de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti a primit, joi, un ecograf performant şi un ventilator de suport respirator în valoare totală de 92.000 de euro, donate de Organizaţia „Salvaţi Copiii”.

„Apreciem activitatea secţiei în care sunt îngrijiţi nou-născuţii la vârste de gestaţie foarte mici sau cu afecţiuni grave care necesită suport cardio-respirator şi îngrijiri speciale. Aici ajung foarte mulţi copii din toată ţara transferaţi de la alte maternităţi pentru a fi salvaţi, pentru că echipa medicală de aici este extrem de bine pregătită. (…) Aici se nasc aproximativ 400 de prematuri, dintre care 40% au greutăţi şi vârste de gestaţie foarte mici”, a declarat Gabriela Alexandrescu, reprezentantul Organizației „Salvaţi Copiii”.

Managerul Spitalului Universitar de Urgență București,  prof. dr. Cătălin Cîrstoiu, a afirmat că parteneriatul cu Salvaţi Copiii se derulează de „ceva vreme” şi va continua.

„Avem un parteneriat care nu este de azi de ieri, este de ceva vreme şi care va continua. (…) De când s-a deschis şi până astăzi pe heliportul Spitalului Universitar o investiţie tot privată, o donaţie dată spitalului, au aterizat cinci mame, adică viitoare mame şi 25 de nou-născuţi, având cu toţi nevoie de un suport neonatal avansat. (…) Mesajul SUUB este că mama şi copilul fac un duet, pentru că nu putem avea mame sănătoase fără copii sănătoşi şi invers, adică degeaba ne adresăm unui singur segment. Trebuie privite într-un ansamblu. Mama şi copilul fac un tot unitar”, a precizat prof. dr. Cătălin Cîrstoiu.

În ultimii ani, la Spitalul Universitar din București au avut loc peste 10.200 de naşteri.

„În SUUB, deşi au trecut doi ani grei de pandemie, am avut un număr foarte mare atât de naşteri, cât şi de internări clasice şi de internări de zi. Peste 10.200 de naşteri, peste 37.000 de spitalizări de zi la gravide şi peste 20.000 de internări continue la femeile gravide care au avut patologie asociată sau risc de naştere prematură. (…) Ce putem spune despre spitalul nostru este că incidenţa naşterii premature este mai mare decât în celelalte spitale, se ajunge la 13%, dar explicaţia o avem cu toţii – maternitate de grad III şi spital pluridisciplinar în care primim cazuistică din întreaga ţară, cât şi din Bucureşti. Rata de admitere în terapie neonatală a nou-născuţilor prematuri de 9% şi rata de decese neonatal de 5%”, a anunțat prof. dr. Monica Cîrstoiu.

La eveniment a participat și ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

„Din păcate, ceea ce se întâmplă de multe ori în sectorul public, nu numai la Ministerul Sănătăţii, este o întârziere foarte mare din momentul alocării fondurilor, declanşării procedurii de achiziţie şi până când achiziţia efectivă se realizează. Sunt cred că cinci ani de zile de când această achiziţie a fost declanşată şi abia anul trecut şi anul acesta reuşim să furnizăm primele incubatoare. (…) Încercăm să facem tot ceea ce este posibil să accelerăm aceste proceduri de achiziţie”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Totodată, prof. univ dr. Alexandru Rafila a subliniat importanţa introducerii în şcoli a disciplinei Educaţie pentru Sănătate.

„Educaţia pentru Sănătate este extrem de importantă şi pentru a reduce prematuritatea, sarcinile nedorite, sarcinile la copii până la urmă, pentru că discutam despre acest aspect care în România este îngrijorător, pentru a face posibilă luarea deciziilor în cunoştinţă de cauză, dacă reuşim să educăm copiii în sensul dobândirii unor noţiuni în care să îşi cunoască corpul, să îşi înţeleagă evoluţia şi să ia deciziile atunci când au o vârstă care le permite să aibă copii”, a susţinut ministrul.

Articolul precedentMinistrul Sănătății, despre programul FIV: Trebuie să permită accesul cât mai multor cupluri
Articolul următorMarea Britanie: Aproape două milioane de persoane suferă de „Long COVID”, potrivit unui studiu ONS