Ruxandra Draghia-Akli, director Comisia Europeana: Primim prea putine cereri de finantare de la cercetatorii romani

0
33

Cercetarea medicala romaneasca nu profita indeajuns de sansa fondurilor europene. Aceasta este una din concluziile interviului oferit in exclusivitate pentru www.sanatateatv.ro de dr. Ruxandra Draghia-Akli, director pentru sanatate in cadrul DG Cercetare si Inovare al Comisiei Europene, cu ocazia primului Summit UE pe tema bolilor cronice.

Cum se prezinta cercetarea romaneasca in domeniul bolilor cronice in Programul Cadru 7 (FP7)?

RDK: „Romania a participat la 49 de proiecte, cu 38 de organizatii, iar multe din aceste cercetari pe sanatate sunt in domeniul bolilor cronice, de la cele neurodegenerative, la cancer, la bolile cardiovasculare sau diabet. Rata de succes la aplicatii este foarte similara cu cea la nivel european, aici nu exista o problema.

Ad in title

Sunt insa doua probleme pe care vreau sa le pun in evidenta, pentru ca dorim intr-adevar ca cercetatorii romani sa participe in Orizont 2020. Prima este ca nu primim destule aplicatii din Romania: este vorba de 49 de proiecte pe toata durata FP7, deci cam 7 pe an. in aceeasi perioada, din Germania am primit aproximativ 650 de aplicatii. Deci vreau sa-i incurajez pe cercetatorii din Romania sa aplice, chiar daca nu reusesc din prima, dar macar sa incerce, iar cu timpul vor sti cum arata, cum sa scrie o aplicatie de succes. Al doilea lucru: cand ne uitam la cei care au succes, ei cer prea putini bani fata de media europeana. Nu stiu de ce, poate se gandesc ca daca cer mai putini bani au mai mari sanse de succes, dar nu-i adevarat. De exemplu, pentru cercetatorii din mediul academic, media europeana/participant/proiect este de aproape 500.000 de euro, iar pentru Romania media este de 160.000. Asta inseamna mai putini oameni in echipa, mai putine echipamente, mai putine consumabile, deci lucruri care sa le permita sa-si inceapa sau sa-si continue cercetarea.”

Potrivit datelor Comisiei Europene, pentru sanatate, Romania a accesat in cadrul FP7 fonduri de 7,4 milioane de euro. Dupa acest criteriu, tara noastra se claseaza pe locul 27 din 38 (tari UE si alte 10 tari asociate: Elvetia, Israel, Norvegia, Islanda, Turcia, Serbia, Bosnia-Herzegovina, Republica Moldova, Albania si Macedonia). De altfel, cele 13 state membre care au aderat la UE dupa 2004 au accesat doar 2% din fondurile dedicate cercetarii in sanatate. in Romania, cele mai multe fonduri in acest domeniu au fost accesate de regiunile Bucuresti-Ilfov (2,58 milioane euro) si Nord-Vest (1,72 milioane euro), iar cele mai putine, de regiunile Nord-Est (257.000 euro) si Sud-Est (111.000 euro).

Cele mai multe fonduri au fost primite pentru cercetare in domeniul bolilor infectioase (2,4 milioane de euro), bolilor neurologice (aproape 2 milioane de euro), cancerului (615.000 euro), diabetului si obezitatii (565.000 euro), altor boli cronice (524.000 euro) si serviciilor de sanatate (400.000 de euro).

Printre primele 10 organizatii romanesti ca fonduri europene accesate in domeniul cercetarii pentru sanatate se numara Universitatea Babes Bolyai (0,74 milioane euro), UMF Craiova (0,49 milioane euro), UMF „Carol Davila” Bucuresti (0,48 milioane euro), UMF „Victor Babes” Timisoara (0,41 milioane euro), Spitalul Clinic Colentina (0,35 milioane euro), Fundatia Romanian Angel Appeal (0,34 milioane euro ), Ministerul Educatiei Nationale (0,33 milioane euro) si Institutul Ana Aslan (0,27 milioane euro).

Articolul precedentRomania, tara UE in care este cel mai rau sa fii mama
Articolul următorCerturile frecvente cu familia si prietenii, asociate cu dublarea riscului de deces la varsta mijlocie