Rusia susține că din septembrie va livra lunar sute de mii de vaccinuri contra COVID-19

0
230

Rusia a dat asigurări luni că va putea produce în curând sute de mii de doze de vaccinuri pe lună împotriva noului coronavirus şi ”câteva milioane” de la începutul anului viitor.

Ministrul rus al comerţului Denis Manturov a declarat că trei companii biomedicale vor putea produce din septembrie, la scară industrială, un vaccin dezvoltat de laboratorul de cercetare în epidemiologie şi microbiologie Nikolai Gamaleia.

„Conform primelor estimări (…) vom putea furniza din acest an câteva sute de mii de doze de vaccin pe lună, apoi până la câteva milioane la începutul anului viitor”, a precizat el.

Rusia lucrează de luni de zile, la fel ca multe alte ţări, la mai multe proiecte de vaccinuri împotriva COVID-19. Vaccinul produs de centrul Gamaleia este dezvoltat în colaborare cu Ministerul Apărării.

Un al doilea prototip de vaccin este dezvoltat de Centrul de Cercetare de Stat Vektor din Siberia, primele doze fiind aşteptate în octombrie, au anunţat autorităţile.

Rusia, pe locul patru în lume după numărul de infectări cu coronavirus, după Statele Unite, Brazilia şi India, şi-a exprimat în aprilie intenţia de a se număra printre primele ţări, dacă nu chiar prima, care să dezvolte un vaccin împotriva noului coronavirus, relatează AFP, citată de Agerpres.

Cu toate acestea, unii cercetători şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la rapiditatea dezvoltării vaccinurilor ruseşti, subliniind că anumite etape ar putea fi omise pentru a accelera procesul sub presiunea autorităţilor, care au comparat această cursă pentru crearea unui vaccin cu lansarea de către URSS în 1957 a primului satelit artificial, Sputnik.

Până în prezent, Rusia nu a publicat un studiu detaliat al rezultatelor încercărilor sale pentru a stabili eficacitatea produselor pe care susţine că le-a dezvoltat.

Articolul precedentPurtarea măștii devine obligatorie în zonele aglomerate din București
Articolul următorOMS va căuta originea COVID-19 dincolo de Wuhan