Rujeola a ucis 53 de oameni in Samoa. Guvernul isi inchide usile doua zile

0
48

 

Guvernul statului Samoa isi va inchide usile joi si vineri si va trimite functionarii publici in teren, pentru a ajuta la combaterea epidemiei de rujeola, a anuntat prim-ministrul tarii insulare. Toti angajatii statului, cu exceptia celor care ajuta la furnizarea apei si a energiei electrice in tara, vor participa joi si vineri la campania de vaccinare, oferind asistenta oficialilor de sanatate publica.

Cincizeci si trei de oameni, 48 dintre ei copii mai mici de 4 ani, au fost ucisi de boala in ultimele saptamani, in conditiile in care niciuna dintre victime nu era vaccinata. Potrivit guvernului, numarul persoanelor infectate este de 3.728.

Decizia de a inchide serviciile guvernamentale timp de doua zile este cea mai recenta dintr-o serie de pasi drastici luati de autoritati pentru a opri raspandirea unei boli despre care se credea ca este aproape eliminata la nivel global, dar care a avut o revenire in ultimii ani.

Din cauza crizei, scolile din Samoa au fost inchise pe perioada nedeterminata in 17 noiembrie. in plus, prezenta copiilor este interzisa la toate adunarile publice si in locurile in care „se aduna un numar mare de oameni”.

 

Rujeola, revenire in forta in lumea intreaga

 

Guvernul Samoa a declarat oficial stare de urgenta pe 15 noiembrie, potrivit UNICEF, si a inceput o campanie de vaccinare in masa cinci zile mai tarziu. Premierul tarii din Pacific a anuntat ca 58.000 de persoane, mai mult de un sfert din populatie, au fost vaccinate de la inceputul campaniei pana acum.

Rujeola a revenit in forta in intreaga lume, atat in tarile cu venituri mari din America si Europa, cat si in tarile cu venituri mai mici din Asia si Africa, alimentata partial de reticenta la vaccinare si de lipsa accesului la imunizare. in 2018, la nivel global au fost raportate aproape 350.000 de cazuri de rujeola, potrivit UNICEF, mai mult decat dublu fata de 2017.

Articolul precedentO campanie provaccinare inedita
Articolul următorSperante privind dezvoltarea unui vaccin anti-HIV eficient