Risc mai mare de fracturi la femeile in varsta care dorm putin – studiu

0
21

Femeile care dorm mai putin de cinci ore pe noapte si cele care dorm sapte ore prezinta diferente de masa osoasa echivalente cu aproximativ un an de imbatranire, arata un studiu realizat in Statele Unite, pe aproximativ 11.000 de persoane. Autorii atrag atentia ca acest lucru creste riscul de fracturi.

 

Prea putin somn, risc mai mare de fracturi

 

„Ne-am bazat pe munca anterioara, care a aratat ca femeile care dormeau prea putin aveau un risc mai mare de fracturi”, a spus medicul epidemiolog care a condus echipa de studiu, dr. Heather Ochs-Balcom, de la scoala de sanatate publica de la Universitatea din New York, Buffalo, citata de Reuters.

Cercetatorii au analizat datele din Studiul pentru Initiativa Sanatatii Femeilor, care initial a inclus 161.808 femei cu varste cuprinse intre 50 si 79 de ani, testate la 40 de centre clinice si monitorizate o perioada mai lunga de timp.

Dintre acestea, unui numar de 11.084 de femei le-a fost evaluata densitatea osoasa si le-au fost transmise chestionare privind somnul.

Folosind sapte ore de somn ca punct de referinta, cercetatorii au descoperit ca femeile care dormeau doar cinci ore sau mai putin aveau masa osoasa mai mica in intregul corp, sold, gat si coloana vertebrala. De asemenea, au fost de doua ori mai predispuse la osteoporoza masurata la nivelul intregului corp, cu 63% mai predispuse la osteoporoza masurata la nivelul capului femural si cu 28% mai predispuse la osteoporoza masurata la nivelul coloanei vertebrale. Femeile care au dormit sase ore pe noapte au avut un risc usor crescut la masuratorile la coloana vertebrala si la nivelul intregului corp. 

Cercetatorii noteaza ca studiul nu poate determina daca somnul scurt provoaca modificari in sanatatea oaselor. Este important sa se ia in considerare si posibilitatea ca densitatea minerala osoasa mai mica sa fie legata, cel putin partial, de factori care afecteaza si somnul, mai arata cercetatorii

Articolul precedentO campanie provaccinare inedita
Articolul următorSperante privind dezvoltarea unui vaccin anti-HIV eficient