RoNeuro Brain Days, un eveniment stiintific medical de amploare

0
28

RoNeuro Brain Days, un eveniment stiintific medical de amploare, a avut loc in perioada 1-4 iunie 2015, in Cluj-Napoca, in Amfiteatrul a€œGheorghe Marinescu” din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie a€œIuliu Hatieganu”.

Aceasta manifestare a gazduit cea de-a V-a editie a Cursului European de Neuroreabilitare si al 14-lea Congres al Societatii Europene de Neurofarmacologie Clinica.

a€œCursul din 2015 l-am organizat sub umbrela RoNeuro Brain Days. Conceptul de Brain Days in Romania a fost initiat in urma cu cinci ani si a plecatde la ideea colaborarii interdisciplinare dintre specialistii in neurostiinte fundamentale si clinice sustinuti de societatile si fundatiile dedicate dezvoltarii educationale si cercetarii in aceste domenii. Din 2015, Institutul RoNeuro devine un integrator activ al acestor organizatii. Conceptul Brain Days are in vedere ca unele dintre cele mai importante evenimente ce au legatura cu neurologia romaneasca si internationala sa se desfasoare in acest context. Programul manifestarii s-a bazat, printre altele, pe elemente tematice de stabilitate, de aducere la zi a datelor din domeniu. Aici ma refer la curricula europeana pentru neuroreabilitare, precum si la notiunile fundamentale cu privire la bazele neurobiologice ale conceptului de neuroreabilitare”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro prof. univ. dr. Dafin Muresanu, director al Departamentului de Neurostiinte din cadrul Facultatii de Medicina a Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca, presedinte al Societatii de Neurologie din Romania si al Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN), membru titular al Academiei de stiinte Medicale din Romania – secretar al filialei Cluj.

Ad in title

Evenimentul stiintific a adus in Romania varfuri ale medicinei si cercetarii stiintifice mondiale, cum ar fi: dr. Johannes C. Vester (expert consultant in biometrie si cercetare clinica), dr. Aurel Popa Wagner (Neurostiinte), prof. dr. Volker Homberg (neuroreabilitare), prof. dr. Dirk Michael Hermann (chimie anorganica), dr. Andreas Zwergal (neurologie), prof. dr. Albert Christian Ludolph (neurologie), dr. Dana Boering (neurologie), prof. univ. dr. Wolf-Dieter Heiss (neurologie), prof. dr. Peter Riederer (neurostiinte), prof. univ. dr. Johannes Thome (psihiatrie), toti din Germania; prof. univ. dr. Heinrich Binder (neurologie) din Austria; prof. univ. dr. Stephen Skaper (neurostiinte) si prof. univ. dr. Leontino Battistin (neurologie) din Italia; prof. univ. dr. Michael Chopp (neurologie) din Statele Unite ale Americii; prof. univ. dr. Volodymyr Golyk (recuperare medical neurologica) din Ucraina; prof. dr. Peter Jenner (neurofarmacologie) din Marea Britanie; prof. univ. dr. Amos Korczyn (neurologie si farmacologie) din Israel, dar si multi specialisti neurologi si neurochirurgi din Romania si Republica Moldova.

Astfel, numarul mare de invitati de renume de peste hotare din domeniul neurologiei demonstreaza inca o data faptul ca activitatea neurologica din tara noastra este apreciata si pe plan international.

a€œNeurologia din Romania este vazuta foarte bine. insusi invitatii de talie internationala pe care i-am avut ne-au marturisit ca sunt onorati sa vina in Romania si ca vor sa faca parte din structurile noastre academice. Astfel, ei participa nemijlocit alaturi de noi si ne invita, la randul lor, la alte manifestari stiintifice de prestigiu. De altfel, avem multe personalitati internationale care sunt profesori asociati ai Universitatii noastre, Doctor Honoris Causa, profesori visiting, colaboratori”, a mai adaugat prof. univ. dr. Dafin Muresanu.

in cadrul acestui eveniment s-au adus in discutie noutati despre farmacologia moderna, medicina bazata pe dovezi, recuperarea neurologica si neuroplasticitatea creierului, neuropatia diabetica, disfunctiile cognitive, vasculare si degenerative, accidentul vascular cerebral, noutati din neuro-otologie – despre functia auditiva masurata prin audiometrie, vestibulonistagmometrie, timpanometrie.

De asemenea, au fost punctate si noutatile obtinute de cercetarea recenta in neurostiinte – exosomi si microARN in vederea recuperarii dupa accidentul vascular cerebral. Alte teme au vizat recuperarea dupa accidentul vascular cerebral: management-ul ingrijirii disfagiei, prevenirea si gestionarea presiunii leziunilor de decubit in faza precoce a accidentului vascular cerebral, rolul factorilor neurotrofici: de protectie si de recuperare a creierului dupa un accident vascular cerebral sau stimularea non-invaziva, non-farmacologica a creierului in reabilitarea medicala dupa un accident vascular cerebral. Nu au lipsit abordarile medicale si noutatile privind Boala Parkinson, cum ar fi: strategii de neuroreabilitare la pacientii cu distonie focala, durerea si somnul intalnite la pacientii cu Boala Parkinson, tratamente noi farmacologice in Boala Parkinson, dar si continuitatea tratamentului de la inceput pana la ultima faza a Bolii Parkinson. O alta tema abordata a fost cea care reprezinta sindromul vestibular, respectiv reabilitarea medicala neurologica la acesti bolnavi, dar si sindromul vestibular privit ca parte din cadrul sindroamelor neexplicate intalnite in neurologie.

Alte teme au privit noutatile neuropsihiatriei clinice, cele referitoare la scleroza multipla, aspect privind suportul farmacologic in cadrul leziunilor traumatice ale creierului si ale maduvei spinarii sau caracteristici clinice ale polimorfismului si etiologiei convulsiilor.

Ca element de noutate, in cadrul manifestarii stiintifice a fost prezentat in premiera studiul retrospectiv, de cohorta, cu privire la traumatismele cranio-cerebrale.

a€œCu prilejul acestei manifestarii stiintifice am prezentat pentru prima data rezultatele unui studiu efectuat in Romania, de altfel cel mai mare studiu din Europa de acest gen. Acest studiu, in care au intrat 10 clinici, a fost inceput in 2005 si finalizat in 2015. Acesta ar fi un element de noutate. intr-o alta ordine de idei, am dorit ca prin intermediul acestui eveniment sa integram regional activitatea stiintifica si medicalainneurostiintele clinice, siastfelsa ii aducem mai aproape pe colegii din Republica Moldova, care sunt neurologi remarcabili. Rolul nostru ca Universitate, ca Institut, ca grup de cercetare si educatie este acela de a fi o placa turnanta intre Est si Vest, in special pentru tarile din zona non-europeana, cum ar fi Ucraina, Rusia, Kazahstan, pe care dorim sa le integram”, a mai precizat prof. univ. dr. Dafin Muresanu.

Potrivit prof. univ. dr. Dafin Muresanu, manifestarea stiintifica a reprezentat si o ocazie pentru comunitatea de neurologi din Romania de a-si creste si actualiza cunostintele in domeniul neuroreabilitarii de care, uneori, neurologilor le este putin teama.

Articolul precedentCampania AJUTA-I SA-SI REGASEASCA ECHILIBRUL a ajuns la Iasi
Articolul următorAproximativ 100 de specialisti din domeniul sanatatii sunt asteptati la Conferinta Regionala de la Cluj-Napoca