Romanii vor putea beneficia de asistenta medicala in cadrul Uniunii Europene

0
214

Romanii vor putea beneficia de servicii medicale in orice stat membru al Uniunii Europene si de rambursarea cheltuielilor corespunzatoare tratamentului, potrivit directivei serviciilor medicale transfrontaliere.

Parlamentarul european Cristian Busoi informeaza ca orice asigurat va avea dreptul sa se trateze in orice spital si la orice doctor din Uniunea Europeana, fara a obtine o autorizatie sau aprobare de la Ministerul Sanatatii sau de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Pacientul are libertatea de a-si alege tara unde vrea sa se trateze, iar dupa efectuarea tratamentului, trebuie sa se prezinte la casa de asigurari cu toate actele si facturile, pentru a-i fi decontate cheltuielile. Vor fi, insa, decontate doar tratamentele care se realizeaza si in unitatile romanesti si au aceleasi costuri ca tratamentele efectuate in strainatate. Prin urmare, in cazul in care un pacient necesita un tratament medical mai scump, acesta va trebui sa suporte diferenta de pret.

Daca va exista un procent foarte mare al pacientilor care se trateaza in alte tari, sectorul medical local fiind astfel amenintat, se va introduce un sistem de obtinere a autorizatiei de tratament, a adaugat europarlamentarul Cristian Busoi.

Adoptarea directivei va avea efecte benefice pentru cetatenii care nu pot solicita serviciile in tara de origine, pentru turisti, studenti si cetatenii care lucreaza in statele Uniunii Europene.

in plus, directiva serviciilor medicale transfrontaliere prevede existenta principiilor comune pentru toate sistemele de sanatate din Uniunea Europeana, cooperarea europeana privind serviciile de asistenta medicala, infiintarea retelelor europene de referinta, e-health si puncte de informare a pacientilor in toate statele membre.

Directiva europeana va intra in discutie in Parlamentul European la sfarsitul anului 2008 si va intra in vigoare cel mai tarziu in anul 2010.

Articolul precedentAncheta la Spitalul din Campina, dupa ce un nou nascut a decedat
Articolul următorViata a 53.000 de bebelusi a fost pusa in pericol din cauza laptelui toxic