Romanii platesc 4,9% din PIB pentru sanatate

0
5

in Romania, cheltuielile pentru sanatate pe cap de locuitor au fost in valoare de 814 euro in 2015, cele mai scazute din UE. Aceasta valoare reprezinta 4,9% din PIB, in scadere de la 5,7% in 2010 si mult sub media UE de 9,9 %, arata raportul „Profilul Sanatatii in 2017”, lansat de Uniunea Europeana.

Cu toate acestea, 78% din cheltuielile pentru sanatate sunt finantate din fonduri publice, insa ponderea „cheltuielilor din buzunar” a crescut recent. Raportul UE arata ca practica platilor neoficiale, in special pentru asistenta spitaliceasca, este larg raspandita si contribuie la cresterea sarcinii financiare asupra pacientilor.

Cercetarea subliniaza ca sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania a ramas foarte centralizat. La nivel national, Ministerul Sanatatii asigura gestionarea generala, orientarea politica si supravegherea reglementara. in timp ce, la nivel local, autoritatile teritoriale din domeniul sanatatii publice sunt responsabile pentru livrarea serviciilor.

in plus, asigurarea sociala de sanatatate este obligatorie, dar acopera numai aproximativ 86% din populatie.

OMS: 800 de milioane de oameni dau 10% din buget pentru sanatate

La nivel global, cel putin jumatate din populatia lumii nu are acces la servicii de sanatate de baza, potrivit ultimului raport global de monitorizare al acoperirii universale cu servicii de sanatate realizat de Banca Mondiala si Organizatia Mondiala a Sanatatii.

in prezent, 800 de milioane de oameni din intreaga lume dau cel putin 10% din buget pentru cheltuieli de sanatate pentru ei, pentru copil sau pentru un alt membru al familiei. Pentru 100 de milioane de oameni din toata lumea aceste cheltuieli cu sanatatea sunt atat de mari astfel incat ei sunt impinsi spre saracie si sa traiasca cu 1,9 dolari pe zi.

Articolul precedentMedicii de familie continua protestele. Ei vor elibera doar retete simple, nu compensate sau gratuite
Articolul următorFumatul in timpul sarcinii creste riscul aparitiei sindromului ADHD